Πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας, μειώνουν 28% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αντί για μοσχάρι και χοιρινό, βοηθούν στην προστασία απο καρκίνο του μαστού. Photo:Pixabay.com




Η κατανάλωση κρέατος από πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Στην  έρευνα συμμετείχαν 42.012 γυναίκες  και μελετήθηκε ο τύπος κρέατος που έτρωγαν αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το μαγείρευαν.

Το βασικότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πουλερικά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή πάπια, αντί για μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στο στήθος τους ενώ εκείνες που κατανάλωναν συχνά κόκκινο κρέας είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού απ’ όσες έτρωγαν σπανίως κόκκινο κρέας.

Πολλές έρευνες στο παρελθόν συνέδεαν την μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με ασθένειες όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

«Το κόκκινο κρέας προσδιορίστηκε ως εν δυνάμει καρκινογόνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Ντέιλ Σάντλερ.

“Το να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι μια απλή αλλαγή που ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των πιθανοτήτων για καρκίνο του μαστού» πρόσθεσε.

Παράγοντες όπως, παχυσαρκία,  φυσική άσκηση και κατανάλωση αλκοόλ δεν βρέθηκε να επηρεάζουν τα ευρήματα της μελέτης.  Επίσης, δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τρόπου μαγειρέματος του κρέατος και των κινδύνων για καρκίνο του στήθους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  International Journal of Cancer.

Πηγή: The Independent

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: