Πορεία με αίτημα την επανένωση της Κύπρου στη νεκρή ζώνη: Και ενός λεπτού σιγή για την Κρίστοφερ

File Photo: Από την πορεία στη νεκρή ζώνη. ΚΥΠΕ, Σταύρος Ιωαννίδης




Έκκληση προς τους δύο ηγέτες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών απηύθυναν την Πέμπτη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, την παραμονή της άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ενέκριναν και ψήφισμα προς τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος» και της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος – Η Πόλη μας», δύο ομάδες πολιτών συμμετείχαν στην «Πορεία για τη Λύση, Επανένωση και Ειρήνη» με αφετηρία το κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ στις ελεύθερες περιοχές και την Πύλη της Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Κρατώντας αναμμένες δάδες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επανένωσης, η ομάδα από τις ελεύθερες περιοχές πορεύτηκε μέσω της οδού Λήδρας και συναντήθηκε με αυτή των Τουρκοκυπρίων, εν μέσω χειροκροτημάτων, στη νεκρή ζώνη. Στα πανό αναγραφόταν συνθήματα, όπως «Λύση-Επανένωση, Όχι στη διχοτόμηση», «Να μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει», «Λύση τώρα η μόνη απάντηση» ενώ ο κόσμος φώναζε συνθήματα, όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της».

Ενός λεπτού σιγή για την Νάταλι Κρίστοφερ

Οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και υποψήφιοι για τη δημαρχία Αμμοχώστου, τήρησαν στην αρχή της εκδήλωσης ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία υπήρξε ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης.

Στο ψήφισμα η «Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ενωμένη Κύπρος» αναφέρει ότι «είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η άμεση και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλίων και η σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες για να εκτονωθεί η παρούσα κρίση επί τους θέματος των υδρογονανθράκων, της Αμμοχώστου και άλλων ζητημάτων».

Να τερματιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι μονομέρειες ενέργειες της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο και εντός της ΑΟΖ της, οι οποίες είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ψήφισμα προς τους Αναστασιάδη-Ακιντζί και τα ΗΕ εκφράζεται ακόμη βαθιά ανησυχία για το αδιέξοδο στη διαδικασία των συνομιλιών που υπάρχει μετά τη Διεθνή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και που, όπως αναφέρεται, έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο.

Η απουσία προόδου για περισσότερο από δύο χρόνια απειλεί να καταστήσει βαθύτερο το διαχωρισμό, να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε σχέση με τις διαδικασίες για εξαγωγή φυσικού αερίου και την πόλη της Αμμοχώστου, συμπληρώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «οι δύο ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν, χωρίς καμία προϋπόθεση, να εργαστούν με το πλαίσιο, όπως το έχει προτείνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και να δώσουν καθαρές προτάσεις και επί των έξι κύριων θεμάτων» οι οποίες θα γεφυρώσουν το χάσμα και θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.

Ζητούν ακόμη να γίνουν σεβαστές οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε όλα τα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της προόδου που επιτεύχθηκε μέχρι την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.

Ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, προστίθεται στο ψήφισμα, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του Ακιντζί και των τεχνοκρατών συμβουλών του στο θέμα, που αυτός δύναται να ορίσει, να ενημερώνονται κατάλληλα και εμπιστευτικά για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη» του φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

Απευθύνεται τέλος κάλεσμα προς τους δύο «αποφασιστικά και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ή υπεκφυγή να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να επαναφέρουν τη διαδικασία των συνομιλιών στη σωστή πορεία επίτευξης λύσης» προτού χειροτερεύσει η κρίση.

Το ψήφισμα, που διαβάστηκε στην ελληνική και τουρκική, εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους δια βοής. Ακολούθως το παρέλαβαν εκπρόσωποι της ειρηνευτικής δύναμης για να το διαβιβάσουν στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Παραλήρημα Ακάρ: Εάν το πόδι της Κύπρου πατήσει σε ένα αγκάθι, 82 εκ. Τούρκων θα ανησυχήσουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: