Ποιες κινήσεις έχουν δείξει ότι η Λάρισα μπορεί να είναι η επόμενη Σούδα για τους Αμερικανούς

Τα Αμερικανικά F-22 Raptor στο υπόστεγο της 337 Μοίρας στην Λάρισα που φιλοξενήθηκαν για λίγα 24ωρα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Το βλέμμα των Αμερικανών μετά την πιθανή απόσυρσή τους από την βάση του Ιντσιρλίκ δεν έχει σταματήσει να περιστρέφεται σε όλες τις εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής, αναζητώντας την φωλιά που θα φιλοξενήσει τις δυνάμεις που υπήρχαν στην πάλαι ποτέ ισχυρή αλλά προβληματική βάση τους στην Τουρκία.

  • Συζήτηση ή σκέψη για επιστροφή εκεί, όπως παλιά, ούτε λόγος γίνεται, μιας και μετά τα όσα έχουν συμβεί η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες ποτέ πλέον δεν θα είναι η ίδια, ακόμη και να εντοπιστούν νέα σημεία επικοινωνίας. Η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης είναι απόλυτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σαφέστατα δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πρόκειται να απασχολήσει πάρα πολύ από τώρα και στο μέλλον, όχι μόνο τους Αμερικανούς.

Η πολύ ιδιαίτερη σημασία της 110 Πτέρυγας Μάχης
Έχουμε γράψει αρκετές φορές πως μια από τις Βάσεις για την οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας και μάλιστα το αποδεικνύουν εμπράκτως ότι τους ενδιαφέρει, είναι η Αεροπορική Βάση του Θεσσαλικού κάμπου, η 110 Πτέρυγα Μάχης.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η χρήση της Βάσης από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Όμως δεν πρέπει κανείς να αμελεί τις έκτακτες εμφανίσεις ιπτάμενων τάνκερ KC-135, των F-22 Raptor που πέταξαν μαζί και με F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «Φάντασμα».

Επιπλέον το γεγονός πως εκεί συναντήθηκαν πριν λίγες εβδομάδες (στα τέλη Ιουλίου) ο Αρχηγός Γεεθα Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων που έχουν έδρα την Ευρώπη (USEUCOM), στραυηγό Tod D. Wolters, κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο τυχαίο.

  • Να θυμίσουμε και κάτι βασικό που είχαμε γράψει στις 27 Ιουλίου: ότι μετά την Λάρισα ο στρατηγός Tod D. Wolters ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Τουρκία πράγμα που είχε αναβληθεί και ο καθένας μπορεί να υποθέσει πως δεν είναι λίγα αυτά που έχουν παγώσει ανάμεσα στις δυο χώρες μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια των S-400 και παρά τις δικαιολογίες του Αμερικανού προέδρου για τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, την Ελληνική, όπως εξηγούν ανώτατες πηγές, αν επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και με την Βάση της Λάρισας, η χώρα μας θα έχει ένα επιπλέον κέρδος: είναι ένα πλέγμα ασφαλείας γιατί όχι ακόμη και απέναντι από την Τουρκία η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πολύ σ’ έναν χρόνο θα έχει εντάξει επιχειρησιακά και τους S-400 στο οπλοστάσιό της.

Η Πολιτική των ίσων αποστάσεων μήπως έχει όριο;
Μπορεί οι Αμερικανοί να έχουν μια σαφή πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις διαφορές που υπάρχουν σε Ελλάδα και Τουρκία. Όμως, εφόσον κλειδώσει -(που προς τα εκεί οδεύει σύμφωνα με ασφαλείς πηγές)- μια νέα συμφωνία επέκτασης των ήδη υπαρχόντων βάσεων, κι αυτή αφορά την Λάρισα, είναι σαφές πως η ομπρέλα προστασίας θα υπάρξει με πολλούς τρόπους.

  • Μέσα σε αυτή την ομπρέλα φυσικά περιλαμβάνονται και οι μέχρι σήμερα παραβιάσεις που γίνονται από την πλευρά της γειτονικής χώρας με μαχητικά ή κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Το λεγόμενο «άγνωστο ίχνος» που εισβάλει σε μια περιοχή ευθύνης της Ελλάδας, φυσικά θα καταγράφεται και από Αμερικανικά ραντάρ γεγονός που ίσως φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Αμερική δεν μπορεί να πει δεν γνώριζα…

Επιπλέον, αυτό το «άγνωστο ίχνος» δεν είναι παράλογο να θέτει και τους Αμερικανούς σε εγρήγορση, όχι βέβαια για οποιαδήποτε αναχαίτιση, αυτή είναι δουλειά των ιπταμένων επιφυλακής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που είναι υπεύθυνοι για την από αέρος φρούρηση της χώρας, αλλά σίγουρα θα ενοχλεί κυρίως διότι όπου υπάρχει Αμερικανική Βάση το πλέγμα ασφαλείας είναι ευρύ για ευνόητους λόγους.

  • Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι οι γείτονές μας θα σταματήσουν να παραβιάζουν το FIR Αθηνών. Και σίγουρα οι κινήσεις αυτές δεν θα αρέσουν στην Αμερικανική πλευρά.

Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς το ότι η Στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες πολιτείες αναμένεται να επεκταθεί με πολλούς τρόπους και ίσως το επόμενο διάστημα φανεί και το πώς θα έρθει η κεφαλαιοποίηση αυτής της σχέσης, που χτίστηκε κομμάτι κομμάτι, με την χώρα μας να δείχνει το πόσο σημαντική και ήρεμη δύναμη είναι αλλά και μέσα από τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας που κατεύθυναν τις ΗΠΑ στο ν’ αναγνωρίσει την σοβαρότητα της Ελλάδας.

Η Κροατία ζήτησε τα Ελληνικά F-16 Block 30 ύστερα από το όχι των ΗΠΑ για τα Ισραηλινά F-16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: