Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) κατά την επίσκεψη του στο οικόπεδο το οποίο καθαρίστηκε από τους τόνους της καύσιμης ύλης που υπήρχαν εκεί μετά τη περσινή φωτιά στο Μάτι, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον παρελθόν για το πολιτικό μας προσωπικό καθώς από αύριο Δευτέρα, όλα επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Ανοίγει η Βουλή, ξεκινά η κατάθεση και ψήφιση νέων νομοσχεδίων και κυρίως ξεκινά η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, κατά πρώτο λόγο, θα εκδηλώνεται με συχνές μετωπικές αντιπαραθέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή.

Παράλληλα, όμως, στήνεται και το πολιτικό περιβάλλον με βάση το οποίο τα σημερινά κόμματα θα φτάσουν στις επόμενες εκλογές.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο ή πρόωρο, η ουσία είναι ότι -κυρίως από την κυβέρνηση- διαμορφώνεται το σκηνικό για τις επόμενες εκλογές. Τόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και ο ίδιος έχουν κατανοήσει πως όποια θεσμική αλλαγή δεν γίνεται στην αρχή της τετραετίας με φρέσκια την ψήφο των πολιτών στην πορεία είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Οι κινήσεις που θα φέρουν αντιπαράθεση

Με αυτή τη λογική μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να αποσυνδέσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, να περάσει τον επενδυτικό νόμο με βάση τον οποίο προσδοκά στην προσέλκυση χρημάτων που θα δώσουν θέσεις εργασίας. Και τέλος να ξεκινήσουν διαδικασίες διερεύνησης, από τη Βουλή εκκρεμών νομικών αλλά ενδεχομένως και πολιτικών υποθέσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται σίγουρα η υπόθεση της Novartis και ενδεχομένως η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τους δανειστές που έφερε τα capitals controls, το δημοψήφισμα και τελικά το τρίτο μνημόνιο.

Ο νέος εκλογικός νόμος

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα, με πληροφορίες της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προβλέπονται πολλές και σημαντικές αλλαγές. Σημαντικότερη όλων αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 4 ή και στο 5%.

Υπενθυμίζεται ότι αν ίσχυε το πλαφόν αυτό, στη σημερινή Βουλή θα υπήρχαν μόνο 4 κόμματα με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατανομή των εδρών. Παράλληλα, θα καταργηθεί το bonus με τη σημερινή του μορφή και θα αντικατασταθεί με ένα αναλογικότερο σύστημα που δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών ως δώρο στο πρώτο κόμμα, αλλά έναν αριθμό κυμαινόμενο ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας.

Εκτιμάται ότι με βάση τις προτάσεις αυτές υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο την αλλαγή να υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών.

Κατοχύρωση και στο Σύνταγμα

Ο αριθμός των 180 εδρών παρότι με τις σημερινές συνθήκες δεν επαρκεί προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση όπου ως γνωστόν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έχει επισημάνει το Hellas Journal, υπάρχει πρόθεση αλλαγής της συνταγματικής πρόβλεψης και κατάργησης του ορίου των 200 βουλευτών. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του αριθμού των 180 ψήφων, των 3/5 της Βουλής, που ισχύει και σε άλλες αυξημένες πλειοψηφίες αλλά ταυτόχρονα εξετάζεται και το ενδεχόμενο στο νέο Σύνταγμα να προβλέπεται αλλαγή εκλογικού νόμου μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Αυτά όπως είναι φανερό αναμένεται να πυροδοτήσουν ένταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει ότι μπορεί όχι μόνο να χαθεί η δυνατότητα να γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των κομμάτων στη Βουλή και άρα οι ενδεχόμενοι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Θέλουν τον Ρασπούτιν στο ειδικό δικαστήριο

Το επόμενο σίγουρο πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει η κυβέρνηση, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, για όσο καιρό ισχύει ακόμη, την υπόθεση της Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να αρνηθεί το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά θα θέσει ως προϋπόθεση να εξεταστεί από αυτήν όλο το κύκλωμα των φαρμάκων για τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και το ΚΙΝΑΛ με μεγάλη ικανοποίηση θα ψήφιζαν τη σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής που θα έστελνε τον Ρασπούτιν στο ειδικό δικαστήριο.

Κατά τα λοιπά, δεν θα λείψουν ευκαιρίες ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για αψιμαχίες. Άλλωστε άρχισαν ήδη από την κλιματική αλλαγή και τη σύνοδο των G7 στη Γαλλία. Θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα με το επενδυτικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει για διαβούλευση ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε δύο εβδομάδες.

Είναι σαφές ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι πολιτικά θερμό και δεν θα λείψουν οι εστίες έντασης και αντιπαράθεσης.

“Όψιμη η περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα” απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: