Πεντάγωνο στην Τουρκία: Θέλετε τα F-35; Διώξτε τους ρωσικούς S-400 από το έδαφός σας…

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ στο Πεντάγωνο. EPA, JIM LO SCALZO




Η Τουρκία μπορεί να έχει είτε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 είτε το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 αλλά όχι και τα δύο μαζί, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Έσπερ είπε ότι οι Τούρκοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον μπορούν να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35 μόνο αν η Άγκυρα απομακρύνει εντελώς τους S-400 “από τη χώρα”.

“Πρέπει να απαλλαγούν από το σύστημα των S-400 και (να πάει) εντελώς έξω από τη χώρα [πριν] μπορέσουμε να το εξετάσουμε αυτό», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να βρει έναν τρόπο να γίνει και πάλι μέρος του προγράμματος κατασκευής των F-35.

“Ήμουν πολύ σαφής τόσο στα δημόσια σχόλιά μου όσο και ιδιωτικά με τον Τούρκο ομόλογό μου: Είναι είτε το F-35 είτε το S-400”, είπε. “Δεν είναι και τα δύο. Δεν είναι να παρκάρεις το ένα στο γκαράζ και το άλλο απ’ έξω. Είναι το ένα ή το άλλο. Εδώ είμαστε και είναι λυπηρό. ”

Ως γνωστό, η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 αφού έλαβε την πρώτη παρτίδα των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία τον Ιούλιο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Αμερική θα ήταν ευχαριστημένη εάν η Τουρκία απλά δεν έθετε σε λειτουργία τους S-400. Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι δεν θα ήταν αρκετό για την Τουρκία να αφήσει απλώς τους S-400 εκτός λειτουργίας και ταυτόχρονα να επανακτήσει τη θέση της στο πρόγραμμα των F-35. Πρέπει να απομακρύνει πλήρως τα ρωσικά συστήματα από τη χώρα, τόνισε και σημείωσε:

“Η Τουρκία είναι μακρόχρονος εταίρος και σύμμαχος. Ελπίζω ότι θα επανέλθουν στην κατεύθυνσή μας (εννοεί στη Δύση) και θα ανταποκριθούν πραγματικά σε αυτό που το ΝΑΤΟ συμφώνησε πριν από πολλά χρόνια, για την αφαίρεση του σοβιετικής εποχής εξοπλισμού από τη Ρωσία. Φαίνεται ότι κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση» (εννοεί προς τη Ρωσία).

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι έχουν αναβάλει τις προγραμματισμένες κυρώσεις βάση του νόμου για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής (CAATSA), οι οποίες αποσκοπούν να αποτρέψουν τρίτα μέρη από μία αμυντική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, μέχρις ότου η Τουρκία ενεργοποιήσει τους S-400. Όμως ξεκίνησαν ήδη προσπάθειες στο Κογκρέσο για να εξαναγκαστεί ο πρόεδρος Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για την πρόσφατα ανακοινωθείσα ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

Ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα «συμφώνησαν σε μια ευρεία προσέγγιση» όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη κοινών συνοριακών περιπολιών.

Θράσος Τσαβούσογλου: Εφόσον μας αδίκησαν οι ΗΠΑ με τα F-35 αναζητούμε εναλλακτικές, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: