Παρελθόν ο πρωθυπουργός Κόντε: Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο Ματαρέλα η παραίτηση του

File Photo: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, στη Ρώμη, EPA, MAURIZIO BRAMBATTI




Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Σαλβίνι δηλώνει έτοιμος για την έγκριση του προϋπολογισμού πριν από τις εκλογές, κατηγορεί το Κίνημα των 5 Αστέρων για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επικαλούμενος “την προστασία της Παρθένου Μαρίας” δήλωσε ότι θα “ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα” και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της πρωτης λαϊκιστικής κυβερνησης στην Ιταλία.

“Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα”, είπε ο Σαλβίνι κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι “φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία”.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να περιμένει λίγο προκειμένου να εγκριθούν βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό”, είπε ο Σαλβίνι μιλώντας στη Γερουσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ρώμη, Italy

Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ουκρανίας για το… ψωμί της κυρίας Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: