Παραμένει η ίδια η θέση του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο: Επιστολή Γκουτέρες στον Πρόεδρο

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο παραμένει η ίδια και καθοδηγείται από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα των ΗΕ να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, στην επιστολή ο ΓΓ εκφράζει επιθυμία για ολοκλήρωση των όρων αναφοράς.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο ΓΓ των ΗΕ απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη απαντώντας σε σχετικές επιστολές του Προέδρου ημερομηνιών 14 και 26 Ιουνίου, καθώς και 22 Ιουλίου 2019.

«Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο παραμένει η ίδια και καθοδηγείται από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα Η.Ε. είναι έτοιμα να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

«Ταυτόχρονα εκφράζει εκτίμηση για την εισήγηση σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των Η.Ε., ενώ επικροτεί και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού και αναφέρεται ιδιαίτερα στην “επιθυμία να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τη συναινετική αφετηρία” για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία αναφέρει ότι σημειώνει την πρόταση του κ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες και ότι όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων είναι ευπρόσδεκτες.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με την “προεδρία” ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι πιστεύει πως η ανάγκη για επίλυση του θέματος με τους υδρογονάνθρακες θα είναι ισχυρή ενθάρρυνση για επίτευξη βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

Ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η “προεδρία”, προσθέτει ότι εκτιμά τη δέσμευση του κ. Ακιντζί σε μια βιώσιμη λύση και την ετοιμότητά του να πάρει περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνει ότι τα ΗΕ παραμένουν δεσμευμένα στην υλοποίηση του οράματος για ένα ενωμένο νησί με ειρήνη και ασφάλεια, και αυτό περιλαμβάνει το έργο της ειδικής απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ.

Εκφράζει επίσης εκτίμηση για την πρόταση των ηγετών, ήτοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, για τη σύγκληση ενδεχόμενης άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των ΗΕ και επαναλαμβάνει το κάλεσμα για αποτελεσματικά νέα ΜΟΕ που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Αισιοδοξεί η Λευκωσία: Φαίνεται ν’ανοίγει δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: