Παραλήρημα Ακάρ: Εάν το πόδι της Κύπρου πατήσει σε ένα αγκάθι, 82 εκ. Τούρκων θα ανησυχήσουν…

Με βάση την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή δεν απορρίπτουμε κανένα μοντέλο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ επισκεπτόμενος τον Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία, πηγή ΚΥΠΕ




Πολιτική ισότητα και όσα χρειάζονται στο θέμα της ασφάλειας, θα τα πετύχουμε όλα μαζί σας, με την δική σας ηγετική καθοδήγηση, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ, επισκεπτόμενος τον Μουσταφά Ακιντζί στο «προεδρικό» μαζί με τον αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των σωμάτων στρατού της Τουρκίας, καθώς και την ηγεσία του κατοχικού στρατού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακάρ είπε ότι η πολιτική ισότητα αλλά και η ασφάλεια του τ/κ «λαού» είναι για την Τουρκία πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, κι αυτό το έχουν πει σε όλα τα διεθνή φόρα ξανά και ξανά. «Σε αυτή τη βάση, δεν απορρίπτουμε κανένα μοντέλο. Δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Καταβάλλουμε προσπάθεια σε αυτό το θέμα επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα αλλά και ότι «η άλλη πλευρά (η ε/κ) θεωρεί ότι δεν είναι προς όφελος των πλευρών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλά για να γίνονται. Η Κύπρος είναι πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα για μας. Εάν το πόδι της Κύπρου πατήσει σε ένα αγκάθι, 82 εκ (εννοεί τον πληθυσμό της Τουρκίας) θα ανησυχήσουν, κι αν στην Κύπρο ανθίσει ένα τριαντάφυλλο θα είναι πολλοί ευτυχισμένοι».

Ακιντζί: Εάν μας τείνουν χέρι φιλίας θα το κρατήσουμε με αποφασιστικότητα

O κ. Ακιντζί απευθυνόμενος στον κ. Ακάρ είπε ότι στις εκδηλώσεις στα Κόκκινα και το μνημείο Τοπέλ ενθυμούμενοι τους ήρωές τους, «από κοινού υπογραμμίσαμε ένα πράγμα: εμείς θέλουμε ειρήνη, θέλουμε συμφωνία, θέλουμε φιλία. Θέλουμε ανάπτυξη όλοι μαζί, ειρηνικά».

Υπάρχει ένα παρελθόν των δύο κοινοτήτων που έρχεται από την ιστορία (σσ: έχουν ένα ιστορικό παρελθόν) και οι λαοί Τουρκίας και Ελλάδας σε πολλές περιόδους ήταν φίλοι, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι υπήρξαν και καβγάδες και δυσκολίες αλλά και η περίοδος Ατατούρκ – Βενιζέλου, όπως είπε.

Ελπίζουμε το χέρι φιλίας που έχουμε τείνει, το χέρι ειρήνης, να μην μείνει στον αέρα, να γίνει χειραψία με αυτό το χέρι, είπε ο Τ/κ ηγέτης. «Επειδή πιστεύουμε ότι από την φιλία της Τουρκίας υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κερδηθούν. Σε αυτή τη γεωγραφία, στην ανατολική Μεσόγειο, εάν διαφοροποιηθούμε από τους καβγάδες και το αλληλοφάγωμα και βρούμε χρόνο για συνεργασία, εάν τον πλούτο που βρίσκεται χιλιάδες μέτρα στο βυθό, τον αναδείξουμε από κοινού και με έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αυτό θα ήταν ένα μεγάλος κέρδος για όλους».

Απευθυνόμενος πάντοτε προς τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «η παρουσία σας εδώ δεν πρέπει να σχολιαστεί λάθος στο νότο. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε κάτι άλλο. Σίγουρα διαφυλάττουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για την ειρήνη, για την φιλία. Και την διπλωματική μας δύναμη και την δύναμή μας σε άλλους τομείς, τον στρατιωτικό και τον πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας είτε στο νησί, είτε στην περιοχή, για την ειρήνη και την φιλία».

Γνωρίζοντας ότι μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα και την ίδια σκέψη, σας καλωσορίζω και πάλι, ανέφερε προς τον Χουλούσι Ακάρ, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος δε και πάλι στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι προσέρχεται με ενσυναίσθηση και αποφασιστκότητα, όσον αφορά την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους (των Τ/κ) αλλά ταυτόχρονα, «εάν υπάρχει ένα χέρι φιλίας, θα το κρατήσουμε με αποφασιστικότητα. Μακάρι να βρούμε την ίδια αντιμετώπιση και από την άλλη πλευρά. Ευχόμαστε για αυτό».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που δεν δείχνει η Τουρκία, έχει το θράσος να απαιτεί ο Ακάρ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: