Παναγιωτόπουλος από Αρχηγείο Στόλου: Να νιώθουν απειλή και οι απέναντι, όχι μόνο εμείς [gallery]

File Photo: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνοδευόμενου από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ. Τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ




Το έργο των ενόπλων δυνάμεων εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

«Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη δόξα και τιμή εδώ. Το αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή που φτάνεις στο Ναύσταθμο και όπως είχα πει και στην ενημέρωση που μου κάνατε και στη συζήτηση που είχαμε ακολούθως, για εμένα δεν είναι δυνατόν να νιώσει κανείς μεγαλύτερο δέος όταν παρακολουθεί κάποια στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων να ξεκινάνε, είτε αυτό έχει να κάνει με την Αεροπορία είτε με τον Στρατό Ξηράς, από το δέος που νιώθει κανείς όταν βλέπει το Στόλο να αποπλέει, έστω και κάποια πλοία του Στόλου. Είναι αυτή η αίσθηση της ήρεμης, αλλά τρομερής δύναμης που αναπτύσσεται προκειμένου να πάει στη μάχη, στην άσκηση.

  • Αυτή η συσσωρευμένη δύναμη που έχει μία αυτόνομη μονάδα μάχης, που είναι ένα πολεμικό σκάφος, πολλώ μάλλον όταν μιλάμε για όλο το Στόλο, πραγματικά διαπερνάει το «είναι» του καθενός – και έτσι συνέβη και με εμένα – καταλαβαίνεις όλη την τρομακτική ισχύ που ξεκινάει ήρεμη, σιωπηλή, αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένη και πανίσχυρη, για να προασπίσει τα συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας στις θάλασσές της, προβάλλοντας έτσι και την ισχύ της πατρίδας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αυτό, λοιπόν, που αποπνέει το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι άλλοι κλάδοι, έχουμε χρέος όχι απλά να το διατηρήσουμε, αλλά να το ενισχύσουμε, έτσι ώστε η προβολή αποτρεπτικής ισχύος, με ό,τι συνεπάγεται για την πατρίδα μας, να είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ασφαλώς και δεν είναι ιδανικά τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, χωρίς διάθεση να επιρρίψουμε κάπου ευθύνες – δεν είναι αυτό το οποίο μας απασχολεί, μας απασχολεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα, τα άλλα είναι για την πολιτική αντιπαράθεση, αφήνουμε πίσω την πολιτική αντιπαράθεση, αν θέλετε δεν πρέπει να έχουμε και πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις – το είπαμε με κάθε τόνο, κατηγορηματικότητα και σαφήνεια ότι η αποστολή μας από εδώ και στο εφεξής είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να συνδράμουμε εσάς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να είστε στο καλύτερο δυνατό σημείο για να επιτελείτε στο ακέραιο την αποστολή σας.

  • Σε αυτή την αποστολή συνταχθήκαμε, θεωρώ ότι είναι ιερή αποστολή, ασφαλώς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, και σε αυτή τη βάση ξεκινήσαμε μία εντατικότατη διαδικασία ενημέρωσης από το Επιτελείο, τα Αρχηγεία και σιγά-σιγά τις ενημερώσεις που κάνουμε κατά τις επισκέψεις στα Αρχηγεία των Κλάδων σε όλα τα Όπλα και από εδώ και πέρα και στις μάχιμες μονάδες παντού, όπου μπορούμε, προκειμένου να ενημερωθούμε και να αντιληφθούμε την υφιστάμενη κατάσταση. Για όλες τις ελλείψεις, για όλα τα προβλήματα και όλες συνάμα τις προκλήσεις και προοπτικές.

Αυτή ήταν η τακτική που ακολουθήσαμε. Έγινε ο πρώτος εντατικότατος κύκλος ενημέρωσης, αυτός είχε ως αποτέλεσμα να απευθύνουμε πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό να μας επισκεφθεί στο Υπουργείο προκειμένου και ο ίδιος να αποκτήσει πλήρη επίγνωση της υφιστάμενης κατάστασης ώστε να τον κάνουμε κοινωνό της προσπάθειάς μας, σύμμαχό μας, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με αυτό και να του προτείνουμε από εδώ και πέρα πώς θα πάμε. Ποια είναι τα προβλήματα, οι ελλείψεις, οι ανάγκες και επομένως πάνω σε ποια βάση άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός μας. Φυσικά σε αγαστή συνεργασία και σύμφωνα με τις προτάσεις της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Έτσι θα κινηθούμε. Η προσπάθεια να κρατηθούμε σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής, διαχρονική. Θεωρώ ότι ανέκαθεν αποτελούσε βασικό στρατηγικό στόχο κάθε κυβέρνησης, δεν μπορώ να πιστέψω κάτι διαφορετικό, αλλά τώρα πρέπει να γίνει εντατικότερη. Πρέπει να γίνει πιο εντατική, πιο ορατή στα στελέχη και πιο αποτελεσματική.

  • Με βάση τον τρόπο που λειτούργησε από την πρώτη ημέρα ο Πρωθυπουργός, που δίνει τον τόνο, όπως και να το κάνουμε, έχουμε θέσει στόχο χρονοδιαγραμμάτων, στρατηγικών ζητουμένων, τακτικών επιλογών και εν πάση περιπτώσει ενός πολύ σφιχτού προϋπολογισμού, ώστε ανάμεσα στο σχεδιασμό και το αποτέλεσμα να υπάρξει και το έργο που πρέπει να γίνει, γιατί από εκεί αξιολογούμαστε όλοι. Με βάση, λοιπόν, αυτό τον τρόπο λειτουργίας, θεωρώ ότι ήδη υπηρετούμε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ερχόμαστε επομένως κοντά σας, είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση. Ακούσαμε τα προβλήματα που τέθηκαν από τον Αξιότιμο Αρχηγό. Να είστε σίγουροι ότι αυτά κατέστησαν σαφή και από τις συζητήσεις που είχαμε με τον Αρχηγό του ΓΕΝ, επανειλημμένως βέβαια είναι συνέχεια αυτή η διαδικασία. Καταλαβαίνω ότι μία Μονάδα Επιφανείας, ένα σκάφος επιφανείας, καλό είναι να είναι αξιόπλοο, αλλά δεν αρκεί να είναι μόνο αξιόπλοο όταν κάποια συστήματα είτε αμύνης είτε άλλα δεν δουλεύουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Για να είναι άρτια και επομένως αποτελεσματική, πανίσχυρη και τρομακτική για τον εχθρό – η απειλή που πρέπει να νιώθουν και οι απέναντι, όχι μόνο η απειλή που νιώθουμε εμείς – σε μια τέτοια Μονάδα πρέπει να λειτουργούν όλα τα συστήματα και όχι απλά να είναι αξιόπλοη ή ταχύτατη. Προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που μας έχουν τεθεί, θα το κάνουμε μαζί σας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

  • Έχουμε πλήρη επίγνωση πού βρισκόμαστε, αλλά και πού θέλουμε να πάμε. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, όπως σας είπα, γρήγορα και εντατικά, διότι εγώ και ο Υφυπουργός, η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είμαστε εκεί για να παράξουμε έργο και να βοηθήσουμε εσάς να μπορείτε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, διότι όταν εσείς μπορείτε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, η πατρίδα είναι ασφαλής και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες νιώθουν ασφαλείς και έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να νιώθουν ασφαλείς.

Εμείς, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα πούμε αυτά που πρέπει στο διεθνή παράγοντα. Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες τους είδαμε όλους και θα δούμε ακόμα περισσότερους. Θα περάσουμε τα μηνύματά μας σε ισχυρούς συμμάχους και σε όλους τους άλλους. Δε μασάμε τα λόγια μας.

Ο κ. Υφυπουργός και ο Αρχηγός που παρίστανται, νομίζω ότι μπορούν να το βεβαιώσουν. Απλά το κάνουμε με τον τρόπο που πρέπει να το κάνουμε και το βασικό μήνυμα που περνάμε είναι ότι βεβαίως προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε. Δε φοβόμαστε, γιατί αισθανόμαστε ότι υπάρχει πίσω η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Επαγρυπνούμε, βεβαίως πρέπει να επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε σαφώς, αλλά δε φοβόμαστε. Πρέπει όμως να δουλέψουμε περισσότερο.

  • Πρέπει να επαυξήσουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να σας βοηθήσουμε να λειτουργήσετε με συστήματα τα οποία είναι σε εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα. Η φθορά στη θάλασσα προφανώς το ξέρουμε όλοι, είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι είναι η φθορά οπουδήποτε αλλού, σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Αυτό λαμβάνεται υπόψη. Έχουμε τις προτάσεις των αρμοδίων. Με αυτές θα κινηθούμε. Θα προτεραιοποιήσουμε αναπόφευκτα, διότι το ζήτημα της προτεραιότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα προχωρήσουμε με αυτά που έχουμε.

Εγώ θέλω απλά να ξέρετε ότι αυτό είναι το στίγμα που εκπέμπουμε, το μήνυμα που εκπέμπουμε. Είμαστε κοντά σας. Είμαστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε εσάς. Θα σας προτρέψω να λειτουργήσετε με τον ζήλο, την ψυχή, τον πατριωτισμό, την αίσθηση πατριωτικής ευθύνης που συνεπάγεται η αποστολή σας, αλλά και με επαγγελματισμό.

  • Όπως είπα και μέσα, το στοιχείο του επαγγελματισμού, θα πρέπει να το νιώθουμε όλοι σε ό,τι και να κάνουμε. Και αν γίνουμε όλοι, όχι απλά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όλοι μας σε αυτή τη χώρα, λίγο παραπάνω επαγγελματίες από ό,τι ήμασταν μέχρι πρότινος, τα αποτελέσματα πραγματικά θα είναι τόσο εντυπωσιακά για τη χώρα που θα τρίβουμε όλοι τα μάτια μας και θα αναρωτιόμαστε «πώς δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα».

Επομένως, να είστε καλά, να έχετε καλή δύναμη σε ό,τι κάνετε. Στους ναυτικούς, αναπόφευκτα, καλές θάλασσες. Ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει το Πολεμικό Ναυτικό.

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η Ελλάδα ήταν πάντα άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα. Οι Έλληνες είναι άρρηκτα δεμένοι με τη θάλασσα. Η ναυτοσύνη και η επαφή με το υγρό στοιχείο είναι κάτι το οποίο το έχουμε στο αίμα μας και ποτέ δε θα το εγκαταλείψουμε, είτε έχει να κάνει με τις ειρηνικές αποστολές του Ναυτικού, το οποίο κυριαρχεί, είτε έχει να κάνει με ένα Πολεμικό Ναυτικό που όταν αποπλέει σε πλήρη ανάπτυξη όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, όπως είπε κάποιος, πρόσφατα, αλλά ισχυρή χώρα. Εσείς, λοιπόν, είστε η προβολή αυτής της ισχύος και χρέος μας είναι να σας βοηθήσουμε να το κάνετε κατά τον καλύτερο τρόπο».

Οι επισκέψεις και οι προτάσεις για εξοπλισμούς πολλές: Τα χρήματα αναζητούνται ακόμα….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: