Ποιος έγραψε το κείμενο για τον Κυριάκο; Όταν η New York Times αναγκάζεται να διευκρινίσει…

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε χθες ένα εξαιρετικά αρνητικό κείμενο του κ. Matthaios Tsimitakis, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας -επίτηδες μήπως(;)-  να εξηγήσει το παρελθόν του Έλληνα αρθρογράφου της.

Πρόκειται για τον Ματθαίο Τσιμιτάκη, εργαζόμενο στο Γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και η εφημερίδα αναγκάστηκε να διευκρινίσει αυτό που θα έπρεπε να κάνει όταν δημοσίευσε το κείμενο του εν λόγω αρθρογράφου. Έγραψε:

  • “Μια προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου απέτυχε να προσδιορίσει πλήρως το ιστορικό εργασίας του συγγραφέα. Εργάστηκε στο γραφείο τύπου για τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα”.
  • ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: A previous version of this article failed to identify fully the author’s work history. He worked in the press office for the previous prime minister of Greece, Alexis Tsipras.

Τι έγραψε στο κείμενο του ο κ. Τσιμιτάκης; Διαβάστε:

Τον προηγούμενο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέχθη πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η νίκη του και η νίκη του κόμματός του έγινε δεκτή με ανακούφιση. Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής βγήκε από το κοινοβούλιο και το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Για μερικούς, οι ενήλικες ανέλαβαν ξανά τα ηνία.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη συναίνεση: δεν είναι αληθινή. Η Νέα Δημοκρατία, εκτός του ότι είναι μια μετριοπαθής, φιλελεύθερη δύναμη, φάινεται να είναι ένα δεξιό κόμμα με δηλωμένες αυταρχικές τάσεις και ο κ.Μητσοτάκης, που υποσχέθηκε να ενώσει τη χώρα, ακολουθεί διχαστικές και πολωτικές τακτικές πολιτικές.

Η επαναφορά της τάξης φαίνεται να είναι η επαναφορά της σκληρής δεξιάς. Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κανείς για αποδείξεις. Ο πρώτος μήνας της θητείας του κ.Μητσοτάκη παρέχει πληθώρα παραδειγμάτων για τα αντιδημοκρατικά ένστικτα του νέου πρωθυπουργού.

Τρεις σημαντικές ρυθμιστικές αρχές – για την προστασία των δημοσιονομικών της χώρας, την εργατική δύναμη και το περιβάλλον- διαλύθηκαν ως τμήμα ενός νομοσχεδίου που εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο για την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης. Ένας νέος θεσμός, που ονομάζεται γενικά Προεδρία της Κυβέρνησης, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να υποστηρίξει τον κ.Μητσοτάκη. Και η κρατική τηλεόραση περιήλθε στον έλεγχό του μαζί με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών. Δεν είναι απλά μια διαφορετική προσέγγιση για την διοικητική αποτελεσματικότητα, φαίνεται σαν μια σκόπιμη συγκέντρωση εξουσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Για τον κ. Μητσοτάκη η υποκρισία είναι κάτι πολύ εύκολο και συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επέκρινε την ιστορική συμφωνία που διευθέτησε τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας μόνο και μόνο για να την αποδεχθεί πλήρως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Ο γιος πρώην πρωθυπουργού από τις ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας, καταδικάζει τον νεποτισμό αλλά όρισε τον ανιψιό του ως επικεφαλής υπουργείου του ενώ ένας άλλος είναι δήμαρχος της Αθήνας. Και, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, επιχειρηματίας της οποίας το όνομα εμφανίζεται στα Paradise Papers, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια επικρίνει την επιλογή και άλλων προσώπων στην κυβέρνηση (υφυπουργός Εργασίας, υπουργός Τουρισμού, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπ. Προστασίας του Πολίτη) ενώ επισημαίνει: η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον προηγούμενο Αύγουστο αλλά παραμένει σοβαρά πληγείσα μετά από μια δεκαετία λιτότητας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 18% ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το συνταρακτικό 40%.

Καθώς έχει διαβρωθεί η βάση της αλληλεγγύης, το κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια είναι μια ένδειξη των άσχημων στιγμών που επίκεινται ενώ η προσφυγική πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι η οικοδόμηση ενός τείχους στη θάλασσα.

Καμία από τις πολιτικές που διατυμπάνιζε η Νέα Δημοκρατία- περικοπή εταιρικών φόρων και ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας σε μια προσπάθεια για παροχή κινήτρων για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά μάλλον θα γίνει το αντίθετο. Σε μια παραδρομή του λόγου του λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε σε μια συν/ξη ότι η χώρα θα πρέπει να ‘’επιστρέψει στο παρελθόν’’. Φαίνεται πως το εννοούσε πραγματικά.

Τίτλος του άρθρου: The Adults Are Back in Charge of Greece. And They Are Really Right-Wing

Η ναζιστική συμμορία σε αποσύνθεση: Η Χρυσή Αυγή κατέβασε ακόμη και το site της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: