Οσμή σκανδάλου στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας με υπέρογκες δαπάνες 155 εκ.ευρώ

Photo:Pixabay.com




Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας πλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες 155 εκατομμύρια ευρώ  – ποσό κατά τι μικρότερο από αυτό που ξόδεψαν  όλα τα υπόλοιπα 13  υπουργεία της χώρας.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις νεποτισμού, καθώς στελέχη του υπουργείου διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με συμβούλους που προσλήφθηκαν. Στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε για να ελέγξει πιθανές καταχρήσεις αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και η πρώην υπουργός Άμυνας και νέα πρόεδρος της Κομισιόν,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι αποκαλύψεις για τα ποσά προκύπτουν από απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος του υπουργείου, τα χρήματα διατέθηκαν για την παροχή υπηρεσιών κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της ψηφιοποίησης όπως και της ασφάλειας και άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων και άλλων ειδικών σε υπουργεία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ως ένα σημείο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εκείνοι που επικρίνουν αυτή την πρακτική θεωρούν το κόστος για την τεχνογνωσία εξωτερικών συμβούλων πολύ υψηλό και, δεδομένων των 20.000 στελεχών που διαθέτουν τα υπουργεία, όχι οπωσδήποτε και αναγκαίο.

Εκτός αυτού εκφράζεται ο φόβος ότι εταιρείες παροχής συμβουλών όπως η McKinsey ασκούν μια πέραν του δέοντος επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Πηγή Deutsche Welle

Αυταρχικότητα Ερντογάν: Νέα απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε Γερμανό σκηνοθέτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: