Όλα τα στοιχεία δείχνουν τη Ρωσία για την επίθεση στην τουρκική αποστολή στη Συρία

File Photo: Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρι Πούτιν. EPA, OLGA BOZOGLU




Για τις αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα που στόχευσαν σε μια αποστολή του τουρκικού στρατού που κατευθυνόταν προς τη βορειοδυτική επαρχία Idlib όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτές, υποστήριξε ο αρθρογράφος Sedrat Ergin της εφημερίδας Hürriyet.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε η στρατιωτική αποστολή που κατευθυνόταν σε ένα τουρκικό παρατηρητήριο στο Morek στη βορειοδυτική Συρία.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Συρίας Bashar Assad, με υποστήριξη από τη Μόσχα, ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση στο Idlib τον Απρίλιο, αφού οι τρομοκράτες της οργάνωσης Tahir al-Sham επέκτειναν τα εδάφη που ελέγχουν στην επαρχία και άρχισε να στοχεύει γειτονικές επαρχίες. Οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χαν Σέικουν αυτή την εβδομάδα, αποκόπτοντας αποτελεσματικά τα τουρκικά στρατεύματα σε στρατιωτική θέση κοντά στην πόλη Morek, 70 χιλιόμετρα (45 μίλια) στο εσωτερικό της Συρίας.

“Το περιστατικό μιας στρατιωτικής συνοδείας των Τούρκων Ενόπλων Δυνάμεων που γίνεται στόχος μιας αεροπορικής επίθεσης και η διακοπή της πορείας της στο Idlib μέσω της εθνικής οδού M-5 θα είναι πάντα ένα από τα σημαντικότερα σημεία του πολέμου στη Συρία για την Τουρκία” έγραψε ο αρθρογράφος.

Ο Ergin σημείωσε ότι η αεροπορική επίθεση έπληξε ακριβώς ένα πολιτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε τη συνοδεία. “Ποιος ήταν στο πιλοτήριο; Ένας Σύρος πιλότος ή ένας Ρώσος;” αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ergin, ο τόνος της δήλωσης του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι τουρκικές αρχές κράτησαν τη Ρωσία υπεύθυνη για την επίθεση. Η δήλωση ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε τρεισήμισι ώρες μετά την ενημέρωση της Ρωσίας από την Τουρκία σχετικά με τη στρατιωτική της συνοδεία.

Ο Εργκίν αναφέρθηκε επίσης στον Τούρκο βετεράνο δημοσιογράφο Μουράτ Γιέτκιν, ο οποίος δήλωσε στο blog του την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που έπληξε τη συνοδεία ήταν ένα ρωσικό Su-22.

“Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, όλα τα σημάδια δείχνουν στη Ρωσία, όπως έγραψε ο Yetkin. Αν ο πιλότος είναι ρώσος, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρή κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσοι συγκρούστηκαν δεν ήταν οι πληρεξούσιοι ορισμένων χωρών, αλλά ήταν άμεσα η Τουρκία και η Ρωσία “, εγραψε ο Ergin.

Ακόμη ένα πολεμικό πλοίο στέλνει στον Περσικό η Βρετανία, μετά το συμβάν με το Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: