Οι τράπεζες σκέφτονται σχέδια εξόδου για προσωπικό: Τα σενάρια που εξετάζονται

File Photo: Μείωση μισθολογικού κόστους εξετάζουν οι τράπεζες. via Twitter @BoC_PressOffice




Μετά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι μείωση των λειτουργικών εξόδων του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων τους. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στις διοικήσεις των τραπεζών η ανάγκη μείωσης του προσωπικού, λόγω ραγδαίας συρρίκνωσης των συναλλαγών που διενεργούνται στα γκισέ και της επιτακτικής πίεσης να μειωθεί το κόστος, ώστε να βελτιωθεί η προ προβλέψεων κερδοφορία.

Οι περισσότερες εγχώριες τράπεζες εξετάζουν διάφορα σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρξει νέος γύρος μειώσεων του προσωπικού σε κάποιες τράπεζες.

Το mobile banking και το internet banking καθιστούν περιττά τα εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων, όπως αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 2000, καθώς ολοένα και περισσότεροι πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά.

Στην Τράπεζα Κύπρου θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα μπει στο τραπέζι η μείωση του μισθολογικού κόστους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μετασχηματίζουν δραστικά το μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε από το 2013 μέχρι σήμερα σε τρία σχέδια εθελούσιας εξόδου προσωπικού. Δεν αποκλείεται σχέδιο εθελούσιας εξόδου να προετοιμάσει και η AstroBank. Πέρυσι εξαγόρασε την USB απορροφώντας 237 υπαλλήλους και 13 καταστήματα.

Στο ενδεχόμενο οριστικοποίησης των όρων που θα προβλέπουν την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο, τότε γίνεται πιο έντονο να μπει στο τραπέζι σχέδιο με κίνητρα για αποχώρηση υπαλλήλων.

Στην Alpha Bank Cyprus αναμένεται τι θα γίνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ύψους €3,8 δισ., πότε θα κλείσει και με ποιους όρους η συμφωνία με την Altamira. Με τη συμφωνία αναμένεται ένας αριθμός υπαλλήλων να αποσπαστεί στην Altamira και αν τους επόμενους μήνες προχωρήσει σε νέο σχέδιο εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το 2016 το προσωπικό που αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου ήταν 359 άτομα, από την Alpha Bank 249 και το 2017 από την Ελληνική έφυγαν 220 άτομα.

Το τελευταίο σχέδιο της Ελληνικής Τράπεζας προέβλεπε μέγιστη χαριστική αφορολόγητη αποζημίωση μέχρι €200.000 και κάλυπτε σχεδόν όλους τους υπάλληλους του ομίλου.

Η μέση αποζημίωση για το σχέδιο πρόωρης αποζημίωσης της Τράπεζας Κύπρου που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016 ανήλθε στις €160.000. H μέση αποζημίωση για το σχέδιο του 2016 της Alpha Bank, που έχει γενικώς στελέχη με λιγότερα έτη υπηρεσίας, ανήλθε στις €126.900.

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Οι Ρώσοι ολιγάρχες διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου: Σιωπή ΑΚΕΛ για Αμπράμοφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: