Οι τηλεοπτικές εκπομπές που παρακολουθεί ο Τραμπ: Προτιμά το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΑΝΝ

File photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις. EPA, JIM LO SCALZO




«Το Fox προφανώς δεν είναι πλέον αυτό που ήταν», δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούσε εδώ και χρόνια.

Έπειτα από πολλά χρόνια ειδυλλίου ο Τραμπ φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αγάπη του για το Fox και να έχει στραφεί σε ένα νεότερο τηλεοπτικό δίκτυο, πιο δεξιό: το One America News Network (OANN).

Το μικρό αυτό κανάλι ιδρύθηκε το 2013 από τον εκατομμυριούχο του τομέα της τεχνολογίας Ρόμπερτ Χέρινγκ, ο οποίος επιθυμούσε να προσφέρει μια πιο συντηρητική επιλογή στο τηλεοπτικό τοπίο.

Έκτοτε το ΟΑΝΝ κατάφερε να κερδίσει την εύνοια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιό του την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα tweet του στο οποίο επιτιθόταν στο Fox αλλά και στον αγαπημένο του στόχο, το CNN.

«Το να παρακολουθεί κανείς τις σκουπιδο-ειδήσεις του CNN είναι τελικά καλύτερο από το να παρακολουθεί τον Σέπαρντ Σμιθ, την εκπομπή με τη χαμηλότερη τηλεθέαση του @FoxNews. Πλέον, όταν είναι δυνατό, βάζω το @OANN», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, στον οποίο έχει 63 εκατομμύρια ακόλουθους, αναφερόμενος σε έναν από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του Fox.

Από τον Μάρτιο ο Τραμπ αναρτά στο Twitter άρθρα του ΟΑΝΝ, ενώ έχει αναφέρει περισσότερες από 12 φορές ότι του αρέσει το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο. Προς μεγάλη ικανοποίηση του ιδρυτή του: «Το αγαπημένο τηλεοπτικό δίκτυο του προέδρου», έγραψε σε tweet του ο Χέρινγκ.

Και όταν το Fox διέκοψε την προηγούμενη εβδομάδα τη μετάδοση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Αμερικανού προέδρου, ο Χέρινγκ τόνισε: «Εμείς δεν θα τη διακόπταμε ποτέ!».

Η σχέση του Τραμπ με το ΟΑΝΝ είναι μακρά. Ήδη το 2015 ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στη Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τον Τζον ΜακΚέιν, η οποία συμπαρουσιάζει την εκπομπή On Point στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2017, ο Τραμπ έδωσε τον λόγο σε δημοσιογράφο του ΟΑΝΝ για να του υποβάλει ερωτήσεις κάτι που συνέχισε να κάνει η εκπρόσωπος Τύπου του στις καθημερινές ενημερώσεις που παραχωρούσε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας Τραμπ, συχνά παρακάμπτοντας πιο μεγάλα μέσα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την ιστορική του συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν, ο Τραμπ εξέφρασε δημοσίως την ικανοποίησή του για το έργο του ΟΑΝΝ όταν έδωσε τον λόγο στην ανταποκρίτριά του στον Λευκό Οίκο Έμεραλντ Ρόμπινσον.

«Σας ευχαριστώ για τον ευγενικό τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζετε. Το εκτιμούμε», είχε δηλώσει. «Πραγματικά, είναι πολύ καλό. Είναι πολύ όμορφο αυτό που κάνετε».

Με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας το ΟΑΝΝ δεν συμμετέχει στις μετρήσεις τηλεθέασης που πραγματοποιεί η Nielsen.

Αν και παρουσιάζεται ως ένα τηλεοπτικό δίκτυο «με καθαρή πληροφόρηση, χωρίς απόψεις», η στάση του υπέρ του Τραμπ είναι προφανής, όπως είχαν δηλώσει το 2017 στην Washington Post περισσότεροι από δέκα εργαζόμενοί του και πρώην συνεργάτες του.

Το ΟΑΝΝ έχει κατηγορηθεί ότι αναμεταδίδει θεωρίες συνωμοσίας και έχει επίσης την τάση να υιοθετεί μια ρητορική «κατά των μουσουλμάνων, κατά των μεταναστών και κατά των αμβλώσεων στα ρεπορτάζ του», εκτιμά η Media Matters, ένα παρατηρητήριο των μέσων ενημέρωσης.

Παρά τις επικρίσεις που διατυπώνει ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αποσυνδεθεί εντελώς από το Fox, καθώς εξακολουθεί να παρακολουθεί πιστά την πρωινή εκπομπή Fox & Friends, στην οποία συμμετέχει τακτικά, κυρίως μέσω τηλεφωνικών παρεμβάσεων.

Όμως, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τραμπ έχει εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για τις τηλεοπτικές συναντήσεις με ψηφοφόρους που οργάνωσε το Fox για υποψηφίους των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος.

«Δύσκολο να πιστέψω ότι το @FoxNews σπαταλά τηλεοπτικό χρόνο για» τον Μπιτ Μπούτιτζατζ, τον νεαρό δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των υποψηφίων των Δημοκρατικών, έγραψε στο Twitter τον Μάιο. «Το Fox κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο στην πλευρά των (άσχημα) ηττημένων καλύπτοντας τους Δημοκρατικούς», πρόσθεσε.

Εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Fox News για τις προεδρικές εκλογές τον εκνευρίζουν. Ο Ρεπουμπλικάνος είδε το ποσοστό δημοτικότητάς του να μειώνεται στο 43% στα μέσα Αυγούστου σε δημοσκόπηση που τον εμφανίζει να χάνει τις εκλογές απέναντι στους βασικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμένει για την αγορά της Γροιλανδίας ο Τραμπ: Παράλογο το αίτημα είπε η πρωθυπουργός της Δανίας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: