Οι προτάσεις των Επιτελείων στην κυβέρνηση για να ορθοποδήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το ελληνικό Πεντάγωνo. To ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Από την ημέρα που έγινε η ευρεία ενημέρωση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να γνωρίζει που βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και μέχρι τώρα, πολλές είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις που συγκεντρώνονται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ώστε να επανέλθουν με το πρώτο ολοκληρωμένο πλάνο που στόχο θα έχει να κινηθεί σε δυο άξονες με σκοπό να κινηθούν όλα όσα πρέπει.

  • Ο πρώτος άξονας είναι η υλοποίηση των υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων και ο δεύτερος το τι πρόκειται να γίνει με το προσωπικό που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

Μακροπρόθεσμα πολλά τα δις, μεσοπρόθεσμα να τρέξουμε την επαύξηση της ισχύος

Στον πρώτο άξονα, κυβερνητικοί κύκλοι αλλά και πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λένε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προμήθειας φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τονίσει προς τα ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, πως ένας εκ των πρωταρχικών στόχων είναι η ενίσχυση του ΠΝ που διαδραματίζει, και θα συνεχίσει και στο μέλλον, ίσως τον πιο κομβικό ρόλο και στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας.
  • Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να έχει πετύχει το μεγάλο deal με την αναβάθμιση των F-16, όμως αν κοιτάξει κανείς στα προγράμματα που υπάρχουν σε αναμονή και βρίσκονται στην τελική ευθεία για το Πολεμικό Ναυτικό καταλαβαίνει πως σ’ αυτά τα δυο όπλα έχει πέσει το βάρος.
  • P-3 B Orion, ελικόπτερα MH-60 Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια, εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, προμήθειες Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου από τις ΗΠΑ. Όλα τα προαναφερόμενα μεταφράζονται σε πολλά εκατομμύρια και δραστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια η κυβέρνηση έχει καταλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει κληθεί να παίξει το Πολεμικό Ναυτικό όχι μόνο «στην αυλή του σπιτιού μας», δηλαδή το Αιγαίο, αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου που εκεί από την μια υφίστανται οι τουρκικές προκλήσεις κι από την άλλη οι ασύμμετρες απειλές που αφορούν όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

  • Μέχρι βέβαια να υπάρξουν αυτά τα νέα πλοία, οι Αξιωματικοί και τα πληρώματα της Διοίκησης Φρεγατών θα παλεύουν με ότι υπάρχει διαθέσιμο. Οι ανάγκες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες των Ενόπλων Δυνάμεων, ύστερα από την δεκαετή κρίση, αποτελούν για εκείνον που δεν γνωρίζει ένα ισχυρό σοκ.
  • Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες, σε ορίζοντα 20ετίας, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις εξοπλισμού από κάθε κλάδο, αθροιστικά φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη με απαγορευτικά θα λέγαμε νούμερα ακόμη και ν’ ακουστούν. Μια από τις προτάσεις που φαίνεται να είναι ρεαλιστική, αποτελεί ο στόχος της εξασφάλισης κάθε έτος περίπου ενός δις ευρώ που θ’ αφορά μόνο τα εξοπλιστικά της χώρας ώστε να μπουν σε μια σειρά καυτά ζητήματα που χρίζουν άμεσης λύσης.

Αυτή τη στιγμή το ποσό για τέτοιου είδους προγράμματα βρίσκεται κάτω από τα 500.000.000 εκ. ευρώ, άρα το να εξασφαλιστούν άλλα τόσα δεν είναι μη επιτεύξιμο και κυρίως από τη στιγμή που θα δείξει η χώρα πως βαδίζει πάνω στις συμφωνημένες γραμμές με τους θεσμούς. Με αυτόν τον αριθμό σε μια τετραετία θα μπουν ορισμένα βασικά εξοπλιστικά σε μια ρότα ουσίας ώστε να βγουν αρκετά «ευέλικτα» εξοπλιστικά προγράμματα μπροστά.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η διάνοιξη των οικονομικών οδών πάνω στις οποίες θα βαδίσουν τα προγράμματα που περιμένουν εδώ και καιρό σειρά προτεραιότητας.

Πρώτο στην ατζέντα αυτής της συζήτησης είναι η αποπληρωμή των φρεγατών από τη στιγμή που θα κλειδώσει μια συμφωνία με πιστωτικό ίδρυμα της Γαλλίας.

Καταπολέμηση του γήρατος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κάθε χρόνο κάτι περισσότερο από χίλια άτομα φαίνεται πως βάζει ως «ταβάνι» η ηγεσία στις προσλήψεις των ΕΔ ώστε να καταπολεμηθεί το γήρας. Στο επιτελείο οι Αξιωματικοί επεξεργάζονται και άλλες «έξυπνες λύσεις» που ίσως γίνουν γνωστές την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

  • Πάντως ανώτατοι Αξιωματικοί λένε πως ο διαχρονικός πονοκέφαλος για τα στρατόπεδα είναι κι αυτός ένας βασικός παράγοντας που παίζει καταλυτικό ρόλο κι εδώ είναι που χρειάζονται αποφάσεις ουσίας κι όχι σαν εκείνη για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο.

Πάντως εκείνο που γίνεται γνωστό μέσω πηγών είναι πως οι προτάσεις υπάρχουν και μπορεί ν’ αλλάξουν μόνο προς το καλύτερο κι αυτό γιατί στο τέλος μόνο ένας θα πάρει την απόφαση.

Δυο γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα συζητούν για τις ελληνικές Belhara: H Αθήνα ζητά προτάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: