Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν την Ιταλία σε βαθιά ύφεση, προειδοποιεί ο Ματέο Ρέντσι.

Περιπετειώδης η σημερινή συνεδρίαση της ιταλικής Γερουσίας για τον καθορισμό ημερομηνίας ψηφοφορίας επι της πρότασης μομφής του Ματέο Σαλβίνι προς την κυβέρνηση.photo:ΚΥΠΕ
Καθώς η  ιταλική Γερουσία, σε μια  θυελλώδη συνεδρίαση, αποφάσισε τελικά να μην ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε σήμερα, πως η  Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Η ιταλική Γερουσία, αποφάσισε να κερδίσει χρόνο, υποβάλλοντας τον Ματέο Σαλβίνι σε μια έστω μικρή ήττα, καθορίζοντας την 20η Αυγούστου ως ημέρα κατά την οποία θα απευθυνθεί στο Σώμα, για το θέμα της κυβερνητικής κρίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Αν γίνουν εκλογές (στα τέλη Οκτωβρίου), δεν ξέρω αν το PD (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) θα πάρει 25%, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 25%. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα», δήλωσε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου στη Γερουσία.

Με μια αύξηση του ΦΠΑ στο 25% (έναντι 22% που είναι σήμερα), «είναι βέβαιο ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε ύφεση. Ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας και όσα συμβαίνουν στην γερμανική οικονομία», εκτίμησε, προκαλώντας μια «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Είναι απολύτως απαραίτητο να «εμποδίσουμε την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ», υποστήριξε. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μέτρα του προϋπολογισμού που θα επιτρέψουν να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.

Διαψεύδοντας τις φήμες περί διάσπασης του Δημοκρατικού κόμματος και δημιουργίας δικού του κόμματος, ο Ρέντσι δεσμεύτηκε για ενότητα του PD και επανέλαβε την πρότασή του για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης «χωρίς φόρους», όπως υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2014-2016).

Όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρώμη πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal