Οι προκλήσεις για την Λαγκάρντ είναι πολλές: Η Ευρωζώνη στα όρια νέας μεγάλης κρίσης

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο George Washington. IMF Photo, Stephen Jaffe




Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ακόμα να οριστικοποιηθεί ως η επόμενη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), αλλά μεγάλος φόρτος εργασίας ήδη συγκεντρώνεται στο γραφείο της, αναφέρει ο Ferdinando Giugliano στο Bloomberg Opinion.

Η ευρωζώνη μετατρέπεται στο μεγαλύτερο παράπλευρο θύμα λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και η κ. Λαγκάρντ θα χρειαστεί όλες τις πολιτικές της δεξιότητες για να διαμορφώσει μια δίοδο διαφυγής από την απειλή της ύφεσης. Η ευρωζώνη μπορεί να πράξει ελάχιστα για να σταματήσει τον εν λόγω εμπορικό πόλεμο και οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν μόνο να λάβουν μέτρα κάλυψης.

Η πραγματική πρόκληση της νέας επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. θα είναι να πείσει το Βερολίνο να σταματήσει τα όρια δαπανών και μόνο αυτό θα απαιτήσει μια τρομερή αλλαγή στάσης. Θα πρέπει, παράλληλα, να πείσει για μια κεντρική δημοσιονομική ευχέρεια παρόλο που ένα τέτοιο μέτρο δεν αναμένεται να προχωρήσει ιδιαίτερα καθώς χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ότι η Ιταλία μπορεί να το εκμεταλλευθεί.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της Λαγκάρντ, δυστυχώς, είναι ισχνές. Η ευρωζώνη έχει μια μαζοχιστική τάση να δρα μόνο σε περίοδο κρίσης. Η Ευρώπη είναι γυμνή έναντι του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ.

Τίτλος του κειμένου: Christine Lagarde’s Biggest Challenge

Τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι πιθανώς σε ύφεση: Η ΕΚΤ έχει ξεμείνει από σφαίρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: