Οι μετακινήσεις οστών αφορούν πιθανόν το 80-85% όσων ακόμα αγνοούνται, λέει στο ΚΥΠΕ ο Φωτίου

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο το σχέδιο αυτό είναι βοηθητικό, αφού οι σημαντικές πληροφορίες όπως αυτές για ομαδικούς τάφους και μετακινήσεις οστών, βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως οι περιπτώσεις στις οποίες έγιναν μετακινήσεις οστών ίσως να αφορούν το 80-85% των αγνοουμένων που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο οποίο αναφέρεται πως το 2019 έγιναν, σύμφωνα με τη ΔΕΑ, μέχρι τις 31 Μαΐου, οκτώ ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων και πως το έργο της Επιτροπής παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, ο κ. Φωτίου επεσήμανε πως «η κατάσταση δεν είναι σίγουρα καλή, για αυτό και υπήρξε η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για τους αγνοούμενους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα».

Πάντοτε οι δικές μας προσπάθειες είναι βοηθητικές στο έργο της ΔΕΑ, ανέφερε ο κ. Φωτίου, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Τουρκίας στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν δίνει πληροφορίες για τους μαζικούς τάφους και για τις μετακινήσεις οστών, ανέφερε. Πρόσθεσε πως «εμείς διαχρονικά στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ. Η ΔΕΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων φτάνει να έχει τις πληροφορίες τις οποίες έχει μόνον η κατοχική δύναμη και αφορούν τόσο τους ομαδικούς τάφους αλλά και τις μετακινήσεις οστών», επεσήμανε.

Φαίνεται ξεκάθαρα και από τα αποτελέσματα πως ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός της προσπάθειας σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για τους αγνοουμένους που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκε ακολούθως σε εφαρμογή, ο κ. Φωτίου είπε πως αυτό βέβαια δεν θα λύσει το θέμα των αγνοουμένων, αλλά θα βοηθήσει περαιτέρω τις προσπάθειες της ΔΕΑ.

Το σχέδιο δράσης χρειαζόταν ως μια επιπρόσθετη προσπάθεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα της έρευνας, της αξιοποίησης και της αξιολόγησης μαρτυρικού και αρχειακού υλικού, επεσήμανε.

Η εφαρμογή του σχεδίου βρίσκεται σε καλό δρόμο και ήδη κάναμε τρεις συνεδρίες στη βάση αυτού του σχεδίου. Γίνεται επαγγελματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, προσθέτοντας πως η επόμενη συνεδρία θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

“Αξιολογούμε αυτή την περίοδο τις πληροφορίες όλες που έχουμε, προσπαθούμε να μαζέψουμε και άλλες, όμως ακόμα δεν έχουμε αποτελέσματα για να πούμε ότι είμαστε σε κατάσταση που να νιώθουμε ότι έχουμε μπροστά μας θετικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Υπάρχει μια αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των συγγενών και μακάρι να έχουμε αποτελέσματα, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους σε στρατιωτικές περιοχές στους οποίους η Τουρκία έδωσε πρόσβαση στη ΔΕΑ για εκσκαφές, ο κ. Φωτίου είπε πως στους χώρους αυτούς που δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια «δεν βρήκαμε μεγάλο αριθμό αγνοουμένων”, προσθέτοντας πως “δεν έχουν δοθεί χώροι για τους οποίους εμείς έχουμε πληροφόρηση ότι εκεί υπάρχουν ομαδικοί τάφοι».

Επεσήμανε ακόμη πως πληροφορίες που υπήρξαν από αρχεία όπως αυτά των ΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Βρετανίας μελετώνται.

«Οι σημαντικές πληροφορίες είναι στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες και ιδιαίτερα η ΕΕ και τα ΗΕ ότι εκεί πρέπει να ασκηθεί πίεση για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως στο συνέδριο των αποδήμων, που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία στις 27-30 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων «θα πάμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις, τι αναμένουμε από τους απόδημους μας να κάνουν οργανωμένα. Θα τους παρουσιάσουμε εισηγήσεις και τρόπους για να λειτουργήσουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ που καλύπτουν την περίοδο μέχρι τις 31 Μαΐου 2019, συνολικά από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοουμένους έχουν ταυτοποιηθεί 683, ενώ αγνοούνται ακόμη 827. Από τους 492 Τ/κ αγνοουμένους έχουν ταυτοποιηθεί οι 252, ενώ αγνοούνται οι 240.

Το 2018 έγιναν 71 ταυτοποιήσεις, το 2017 έγιναν 117, το 2016 έγιναν 115, το 2015 έγιναν 61, το 2014 έγιναν 157, το 2013 έγιναν 21, το 2012 έγιναν 124, το 2011 έγιναν 38, το 2010 έγιναν 63, το 2009 έγιναν 58, το 2008 έγιναν 46 και το 2007 έγιναν 56.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Αναζητείται ημερομηνία για τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου: Άγνωστο το πότε επιστρέφει η Λουτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: