Οι Κινέζοι θα επιχειρήσουν “εισβολή” στην Ελλάδα και την Κύπρο με το 5G: Ιστορική ευκαιρία;

File Photo: Το περίπτερο της κινεζικής εταιρείας Huawei σε έκθεση στην Σανγκάη της Κίνας. EPA, LONG WEI CHINA OUT




“Ιστορική” ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο για να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, “βλέπει” αξιωματούχος της κινεζικής εταιρείας Huawei, όπως δήλωσε στον Σ. Μιχαλόπουλο του Euractiv.

Ο Αναστάσιος Μπίκος, αρχιτέκτονας κυβερνοασφάλειας 5G στη Huawei, είπε ότι αμφότερες οι χώρες βγαίνουν από μια σκληρή οικονομική κρίση αλλά η τεχνολογία 5G προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες.

“Είναι μια τεράστια ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις των νέων επαναστατικών ψηφιακών τεχνολογιών 5G … όσο γρηγορότερα το κάνουν, τόσο περισσότερες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και θα αποκτήσουν πρόσβαση στις ευρωζωνικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα”, είπε.

Όσον αφορά στην τεχνογνωσία του 5G, o Μπίκος είπε ότι η Huawei προπορεύεται 18 μήνες έναντι των ανταγωνιστών της. “Ελλάδα και Κύπρος, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη μετάβαση από το 4G στο 5G, με αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα και καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών και στις δύο χώρες”, είπε ο Μπίκος.

Ο αξιωματούχος της Huawei είπε ότι στην Ελλάδα οι δύο πρώτες πιλοτικές δοκιμές του Πρωτοκόλλου 5G έχουν ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία, μία στην Αθήνα και μία στην Καλαμάτα, όπου η ταχύτητα έφτασε σχεδόν την ταχύτητα οπτικής ίνας. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του φάσματος 5G θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και οι πρώτες περιπτώσεις εμπορικής χρήσης θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2021 και στις δύο χώρες.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας ξεκίνησε τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2005 και αυτήν τη στιγμή κατέχει πάνω από το 50% του μεριδίου της αγοράς στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. “Παρέχουμε εξοπλισμό στα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού”, λέει ο ειδικός.

Ερωτηθείς για τη στάση ορισμένων Ευρωπαϊκών κρατών μελών στην ανάπτυξη του 5G, υπό το φως της κλιμακούμενης έντασης ΗΠΑ – Κίνας, ο Μπίκος λέει ότι η εταιρεία δεν θέλει να λάβει μέρος στον διμερή εμπορικό πόλεμο.

“Είναι θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας”, είπε, προσθέτοντας ότι οι όλες οι αμερικανικές κατηγορίες κατά της Huawei είναι αβάσιμες.

Σύμφωνα με τον Μπίκο, η επένδυση στο 5G θα δημιουργήσει 22 εκ νέες θέσεις εργασίας και ένα κύκλο παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ύψους 12,3 τρισ δολαρίων ως το 2035, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2%.

“Κανένα πολιτικό ζήτημα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης”, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις πιέσεις της Ευρώπης για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας μέσω αναβάθμισης του ρόλου της ENISA με έδρα την Ελλάδα – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών – είπε ότι απαιτείται ένα παν – Ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης για τεχνολογικά προϊόντα πληροφοριών και επικοινωνίας.

“Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εργαστούν από κοινού και να είναι ανοιχτοί, συμπεριλαμβανομένων ημών, προμηθευτών, κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών. Το 5G είναι ένα οικοσύστημα και για την ασφάλειά του, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εργαστούν μαζί”, είπε ο Μπίκος.

Τίτλος του κειμένου: Huawei official: 5G is a ‘historic’ opportunity for Greece and Cyprus

Ένα “πικρό” σχόλιο με αφορμή την κλοπή των ειδήσεων της ιστοσελίδας μας από άλλα ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: