Οι ΗΠΑ ζητούν σχέδια διέλευσης από τα δεξαμενόπλοια για το Στενό του Χορμούζ

File Photo: Το υπό σημαία του Παναμά δεξαμενόπλοιο MT Riah περικυκλωμένο από σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στο Στενό του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο, Ιράν. EPA, PRESS TV, HANDOUT




Η υπηρεσία ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τα υπό σημαία ΗΠΑ εμπορικά πλοία να στέλνουν εκ των προτέρων τα σχέδια διέλευσής τους στις αμερικανικές και βρετανικές ναυτικές αρχές, εάν σκοπεύουν να πλεύσουν στον Κόλπο έπειτα από μια σειρά περιστατικών με δεξαμενόπλοια στα οποία ενεπλάκη το Ιράν.

Η σύλληψη εμπορικών πλοίων και οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια κοντά στο Στενό του Χορμούζ έχουν αναστατώσει τις θαλάσσιες διαδρομές που συνδέουν τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις παγκόσμιες αγορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή, έχουν επιρρίψει στο Ιράν την ευθύνη για εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια κοντά στο Στενό, κατηγορία την οποία η Τεχεράνη αρνείται.

«Η ενισχυμένη στρατιωτική δραστηριότητα και οι αυξημένες πολιτικές εντάσεις σε αυτή την περιοχή εξακολουθούν να θέτουν σοβαρές απειλές στα εμπορικά πλοία», ανάφερε η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ (MARAD) σε μια προειδοποίηση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη.

Τα πλοία θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τον Πέμπτο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τις Ναυτικές Εμπορικές Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού ή ύποπτης δραστηριότητας. Προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρεμβολές στα συστήματά τους παγκόσμιου εντοπισμού (GPS).

Η Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα πως ενώνει τις δυνάμεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αποστολή ναυτικής ασφάλειας στον Κόλπο προκειμένου να προστατεύσει εμπορικά πλοία μετά τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Η MARAD ανέφερε πως τουλάχιστον δύο περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν εμπορικά πλοία και το Ιράν από τον Μάιο του 2019 ανέφεραν παρεμβολή στα GPS τους και “πειραγμένες” επικοινωνίες από άγνωστες οντότητες που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι ήταν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών.

Η κυκλοφορία διαμέσου του Στενού έχει γίνει το επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αποχώρηση, πέρυσι, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν υποστηρίζει πως η ασφάλεια των υδάτων αυτών είναι ευθύνη της Τεχεράνης και άλλων χωρών στην περιοχή.

Η βρετανική εταιρία P&O Cruises ανακοίνωσε ότι ακύρωσε κρουαζιέρες στην περιοχή του Ντουμπάι και του Κόλπου λόγω των αυξανόμενων εντάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters/ ΒΧ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: