Οι Αμερικανοί για να είναι πιστευτοί πρέπει να είναι δίκαιοι: Η μοιρασιά του κυπριακού “γκαζιού”

File Photo: Ο Κωστής Χατζηδάκης (Α), υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Francis R. Fannon (Δ), υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Συνήγορος των Αμερικανών αδυνατώ να γίνω, λόγω της αποδεδειγμένης ενοχής τους στο διπλό έγκλημα του Ιουλίου του 1974, στην Κύπρο.

  • Βέβαια, μπορούν και τώρα να διορθώσουν το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής… Θα μπορούσαν αν ήθελαν. Και οι δικαιολογίες εξαντλήθηκαν ιδιαίτερα μετά το καψώνι που τους κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας τους έχει εξευτελίσει, σε σημείο που να νιώθουμε …οίκτο για την αμερικανική υπερδύναμη.

Την ίδια στιγμή βλέπω να έχει μειωθεί δραματικά η εχθρότητα της γραφειοκρατίας σε οτιδήποτε αφορά την Κύπρο. Και αυτή είναι μία θετική εξέλιξη.

Εδώ και χρόνια διεξάγεται μία παραπληροφόρηση για τη θέση των Αμερικανών στον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της Κύπρου, όταν και όποτε …βγάλει κέρδη. Φταίνε και οι Αμερικανοί που δεν κάνουν δημόσια τη διευκρίνηση. Η λέξη equitably που χρησιμοποιούν δεν σημαίνει διαμοιρασμό του κυπριακού “γκαζιού” σε καθεστώς 50-50.

Κάθε άλλο. Ας κάνουν την διευκρίνιση, λοιπόν, για να τελειώνουμε. Διότι εκεί που πάνε να κάνουν το «καλό» τους γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς ο μηχανισμός της ρωσικής προπαγάνδας είναι συντριπτικά καλύτερος από το δικό τους. Και η ρωσική προπαγάνδα είναι πιο  εύπεπτη από την αμερικανική. Χωνεύεται πιο εύκολα από τους «ψεκασμένους»…

Την Πέμπτη, μιλώντας στον Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ, ο Αμερικανός υφυπουργός Φάννον, έδωσε μία πολύ καλύτερη εξήγηση για την θέση των ΗΠΑ. Είπε:

  • “Πιστεύουμε ότι οι πόροι (στην Κύπρο) πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων”.

Η θέση του Αμερικανού υφυπουργού είναι κάθετα αντίθετη από αυτή των Τούρκων…

Οι Αμερικανοί για να είναι πιστευτοί πρέπει να είναι δίκαιοι. Γνωρίζουν ότι το να αρπάξει το 18% του κυπριακού πληθυσμού, οι Τουρκοκύπριοι δηλαδή, το 50% του φυσικού αερίου είναι άδικη, απαράδεκτη και έντονα φιλοτουρκική πράξη…

Αλλά τι θα βάζουμε με τους Αμερικανούς; Όλοι αυτοί οι “ψεκασμένοι” του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, το ίδιο δεν ζητούν; Να μοιράσουμε, λένε, το αέριο, για να μας αφήσει ήσυχους ο Ερντογάν.

Μιχάλης Ιγνατίου

Το κυνηγητό εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ καθοδηγείται από ποιούς άραγε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: