Ο Ζαρίφ είπε ότι συνάντησε τον Μακρόν και ότι προσκλήθηκε με τη “σύμφωνη γνώμη” των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ολοκλήρωσε τη σύντομη επίσκεψή του στο Μπιαρίτς απ΄όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. EPA, JULIEN DE ROSA




Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ολοκλήρωσε τη σύντομη επίσκεψή του στο Μπιαρίτς απ΄όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

* Ο Ζαρίφ δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου η άφιξή του το απόγευμα για να συζητήσει για το πυρηνικό θέμα ήταν μια έκπληξη.

“Συνάντησα τον @EmmanuelMacron στο περιθώριο της #G7Biarritz μετά μια εκτενή συζήτηση” με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναρτώντας δύο φωτογραφίες από τη συνάντηση. “Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε”.

* Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ζαρίφ είχε συνομιλίες που διήρκησαν σχεδόν 3,5 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των 30 λεπτών της συνάντησης με τον Μακρόν.

Ο Ιρανός Ζαρίφ έγραψε επίσης ότι η πρόσκληση που έλαβε για να μεταβεί στο Μπιαρίτς και η άφιξή του εκεί έγιναν “σε συμφωνία” με τις ΗΠΑ.

Θετικές οι συνομιλίες λέει η γαλλική προεδρία, ήξερε ο Τραμπ

Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της γαλλικής ηγεσίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας ήταν “θετικές” και “θα συνεχιστούν”, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

* Το προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ διευκρινίζει ότι Γερμανοί και Βρετανοί διπλωματικοί σύμβουλοι συνεργάστηκαν σε ένα μέρος της συνάντησης.

Η επίσκεψη αυτή έγινε “σε συμφωνία” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις των οποίων με την κυβέρνηση της Τεχεράνης είναι τεταμένες. “Όλα έγιναν σε λίγες ώρες. Μόλις αυτό έγινε εφικτό, ενημερώσαμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν”, πρόσθεσε η προεδρία.

* Ο πρόεδρος Τραμπ, που ήταν στο Μπιαρίτς, ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο Μακρόν.

Η Γαλλία ενημέρωσε τους εταίρους της G7 για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε απόψε αξιωματούχος του Ελιζέ, μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι η επίσκεψη αυτή εξέπληξε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Όλα οργανώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλες χώρες ενημερώθηκαν το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο άλλες χώρες δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα για την αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη, ο αξιωματούχος απάντησε: “Ενημερώθηκαν αρκετά νωρίς”, προσθέτοντας ότι η διπλωματική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφωνία για Ιράν στο G7: Ανάγκασε τον Μακρόν σε αναδίπλωση ο Τραμπ, στο Μπιαρίτς ο Ιρανός ΥΠΕΞ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: