Ο «Τιτανικός της Μεσογείου»: «Όταν αντικρύζεις στο βυθό το «Ζηνοβία» μόνο δέος νοιώθεις»

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς στο βυθό της Θάλασσας της Λάρνακασ. Φωτογραφία Hellas Journal.




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

«Ταξιδέψαμε» στην «Πριγκίπισσα Ζηνοβία», με τον Κυπριο ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, ο οποίος δε σταματά να εξερευνά τα όρια του και να μην αντιστέκεται στις προκλήσεις.

Ο «Τιτανικός της Μεσογείου» βρίσκεται δύο μόλις ναυτικά μίλια, από την ακτή Μακένζυ, της Λάρνακας, της Κύπρου… Το ναυάγιο Ζηνοβία ήταν ένα σουηδικό οχηματαγωγό τύπου Ro-Ro 173 μέτρων μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος. Τεχνολογικά ήταν εφοδιασμένο με τα καλύτερα συστήματα πλοήγησης.

  • Στις 22 Μαίου 1980 το καράβι μπήκε στη Μεσόγειο ξεκινώντας το παρθενικό του ταξίδι από το Μάλμο της Σουηδίας προς την Ταρτούς της Συρίας και έκανε τον πρώτο του σταθμό στο λιμάνι του Βόλου στη τότε ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου-Συρίας. Κατά τη φόρτωση παρουσίασε προβλήματα ευστάθειας και το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση, λέει μία από τις εκδοχές της ιστορίας, της «Πριγκίπισσας» της Σουηδίας.

Και ενώ στις 3 Ιουνίου, βρισκόταν ανοικτά της Λεμεσού, διαπιστώθηκε πρόβλημα. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, 2 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Στο μεταξύ, το πλήρωμα είχε μεταφερθεί στο λιμάνι μέσω άλλου πλοίου που έσπευσε για βοήθεια. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1980, ώρα 02:30 τα ξημερώματα. Το πλοίο μέσα σε διάστημα 10 λεπτών, βυθίστηκε σε βάθος 42 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μαζί του βυθίστηκαν και τα εμπορεύματα που μετέφερε, τα οποία είχαν αξία πολλών εκατομμυρίων λιρών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετέφερε ένα εκατομμύριο αβγά, τα οποία διασώζονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε όμως, το ταξίδι, αυτού του συναρπαστικού θαλάσσιου πλούτου με τον ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, που καταδύθηκε, χθες, στη Λάρνακα, μαζί με τον δύτη Αντώνη Αδάμου, ιδιοκτήτη της σχολής Aquadream.cy, όπως και με τον φίλο του, Στέλιο Σταυρινίδη.

  • «Η θάλασσα, με ξεκουράζει το χω πει πολλές φορές, είναι το λιμάνι μου, είναι το καταφύγιο μου. Στις λίγες μέρες, που έχω στην Κύπρο, ως απόδραση από τις Βρυξέλλες, προσπαθώ να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, να γεμίζω τις μπαταρίες μου. Ένα απ´αυτά είναι, το αγάπημενο μου χόμπυ, το οποίο είναι οι καταδύσεις, το οποίο είχα παραμελήσει, εδώ και χρόνια λόγω άλλων υποχρεώσεων. Η Κύπρος μας, προσφέρεται, για καταδύσεις, δόξα Τω Θεώ, έχουμε αναρίθμητους καταδυτικούς προορισμούς, τους οποίους τιμούν χιλιάδες δύτες από το εξωτερικό και είναι καλά να τους μάθουμε κι εμείς. Ένας από αυτούς τους προορισμούς, είναι το δημοφιλές ναυάγιο, του  «Ζηνοβία», το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λάρνακας της Κύπρου, στις 3 Ιουνίου 1980. Είναι ένας από τους πέντε, πιο δημοφιλής καταδυτικούς προορισμούς ανά τον κόσμο κι ένα από τα τρία πιο δημοφιλή ναυάγια στον κόσμο, μόνο τα νούμερα μιλούν , 100 χιλιάδες δύτες και 300 χιλιάδες καταδύσεις το  χρόνο, στο ναυάγιο «Ζηνοβία». Είναι απίστευτη η ηρεμία, που σου προσφέρει, η επαφή με το βυθό», αφηγείται ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.

Και συνεχίζει:

«Καταρχήν όταν αφήνεις την επιφάνεια και καταδύεσαι, κάτω στο νερό, η ησυχία και μόνο που σε περιβάλλει και η ηρεμία που βρίσκεις είναι κάτι μοναδικό. Είναι ένα συναίσθημα που θα πρότεινα σε πολλούς, που δεν το έχουν κάνει, θα τους έλεγα  να το ζήσουν, είναι μάλιστα ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα  η κατάδυση, φτάνει να τηρείς κάποιους βασικούς κανόνες κι όταν τους τηρείς, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, δεν είναι επικίνδυνο, φτάνει να προσέχεις, αυτό που κάνεις. Στη ζωή μου, μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα συμφωνήσουν σ´ αυτό, όσοι με ξέρουν και δε διστάζω να προκαλώ τα όρια μου. Κάποιοι μου λένε, μπήκα σε μια καινούργια δεκαετία, θα πρέπει να περιορίσω λίγο τις δραστηριότητες που είναι, εντός εισαγωγικών επικίνδυνες. Κατά την άποψη μου, οι ηλικίες, είναι απλά νούμερο  στο πιστοποιητικό γεννήσεως, η πραγματική ηλικία είναι αυτό, που αισθάνεται ο καθένας μέσα του κι εγώ για όσο ακόμα αισθάνομαι Λουκάς, θα κάνω αυτά που μου αρέσουν, αυτά που με γεμίζουν κι αυτά που δίνουν δύναμη, να συνεχίσω τις προσπάθειες μου, σε όλους τους νέους δρόμους που ανοίγω.

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς στο βυθό της Θάλασσας της Λάρνακασ. Φωτογραφία Hellas Journal.

Η πρώτη φορά που είχα καταδυθεί, στο «Ζηνοβία», το αίσθημα να βλέπεις ένα κήρος, 180 μέτρων, αναποδογυρισμένο με 180 φορτηγά στο εσωτερικό του, είναι κάτι το οποίο στην αρχή μπορεί να σε τρομάξει αλλά παράλληλα σου προκαλεί και δέος. Όταν καταδυθείς ακόμη δυο με τρεις φορές, το νοιώθεις ως ένα πολύ οικείο χώρο και κάθε φορά που κατεβαίνεις στο «Ζηνοβία», ανακαλύπτεις και νέα πράγματα τα οποία, δεν έχεις δει την προηγούμενη φορά. Το εσωτερικό του πλοίου, παραμένει όπως όταν βυθίστηκε, άρα είναι μια κατάδυση με απερίγραπτα συναισθήματα αν δεν τα έχεις βιώσει. Όταν είσαι στο βυθό και αντικρύζεις, το κήτος, Ζηνοβία», μόνο δέος μπορείς να νοιώσεις, η πρώτη σκέψη μόλις αναδυθείς, είναι πότε θα ξανακατέβω…»

Επισημαίνει:

«Στην ευρωβουλή, επιστρέφω 2 Σεπτεμβρίου 2019, όπου αμέσως ξεκινάμε δουλειά στις επιτροπές, μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά, ιδιαίτερα στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων. Παράλληλα, προγραμματίζω και τις επόμενες εκδηλώσεις στην Κύπρο, 21 Δεκεμβρίου 2019, θα κολυμπήσουμε και πάλι, με τους φίλους, για τους μικρούς μας ήρωες ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και μία εκδήλωση στην Κύπρο, με τον ευρωβουλευτή, Στυλιανό Κυμπουρόπουλο, με τον οποίο θα μιλήσουμε για τα προβλήματα προσβασιμότητας αλλά και τις συμπεριφορές απέναντι τους και θα αγγίξουμε το θέμα εις βάθος και να δούμε ως κοινωνία και ως θεσμικός παράγοντας η ευρωβουλή, να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε αλλά και να αλλάξουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Παράλληλα συνεχίζονται οι δράσεις για τους μικρούς ήρωες, πράγμα το οποίο έχω υποσχεθεί πως δν θα σταματήσω».

Υστερόγραφο: Να σημειώσουμε, ότι η πρωτοβουλία Λουκά Φουρλά, συνεχίζεται καθημερινά, στο ταμείο του ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για την πρωτοβουλία του Λουκά Φουρλά, για την ενίσχυση των οικογενειών, των μικρών ηρώων στο παιδογκολογικό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Για σένα Άρτεμις Φουρλά… Για σένα που έφυγες νωρίς… Για σένα που έφυγες γενναία…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: