Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2019; Πως μοιάζει στον πρώην Πρωθυπουργό;

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Photo via BBC




Άρθρο του Thimios Tzallas δημοσίευσε η εφημερίδα Independent με τίτλο «Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2019» (Boris Johnson will be the Alexis Tsipras of 2019. Here’s why) και υπότιτλο «Το πιο πολύτιμο μάθημα που η εμπειρία του Τσίπρα μπορεί να διδάξει τον Johnson;

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να πάψει να εκπροσωπεί τα 27 κράτη-μέλη της για να υποκύψει στα καπρίτσια ενός λαϊκιστή ηγέτη». To άρθρο παρατηρεί ότι ο Boris Johnson μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ως νεο-εκλεγέντες ηγέτες, και οι δύο πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει οι προκάτοχοί τους με την ΕΕ και κατέφυγαν στον λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να αποφύγουν έναν δυσάρεστο συμβιβασμό και το αναμενόμενο τελεσίγραφο.Το άρθρο κάνει παραλληλισμό των διλημμάτων και προκλήσεων που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες.

Περιλαμβάνει εκτενή ανάλυση, των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων του Αλέξη Τσίπρα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής του, τα διακυβεύματα, το δημοψήφισμα και τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε (…).

  • ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο βρετανός πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησής του με την Angela Merkel θα επαναλάβει την προειδοποίησή του ότι η Συμφωνία Αποχώρησης έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο, θα παροτρύνει την Καγκελάριο να ασκήσει πίεση στους άλλους ηγέτες της Ε.Ε., ιδιαίτερα της Ιρλανδίας, προκειμένου να αφαιρέσει πλήρως τη δικλείδα ασφαλείας (backstop), θα προειδοποιήσει ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει περισσότερη διάσπαση για την Ιρλανδία παρά για το Η.Β. γράφει ο James Rothwell στην εφημερίδα Telegraph.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί την εμπλοκή του Η.Β. στη γραφειοκρατία εξαιτίας μιας έλλειψης συμφωνίας, ενώ για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, οι γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πλήξουν την Ιρλανδία προτείνοντας έναν σχετικά μικρότερο συμβιβασμό στο backstop, όπως η εισαγωγή ενός χρονικού ορίου 10-12 ετών.

Αυτό διότι η Ε.Ε. βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ιδέα ότι τα μικρότερα κ-μ πρέπει να στηρίζονται από τα μεγαλύτερα (αν και η Ελλάδα, που ακόμα μετρά τις πληγές της από το πακέτο λιτότητας που της επεβλήθη από την Ε.Ε., μπορεί να διαφωνήσει επ`αυτού). Παράλληλα, οι προειδοποιήσεις για το χάος που μπορεί να προκαλέσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα ωθήσουν τη γερμανίδα καγκελάριο να αναλάβει δράση και η Ε.Ε. έχει προωθήσει το δικό της σχέδιο με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε καίρια ζητήματα όπως οι μεταφορές εμπορευμάτων και η αεροπλοΐα.

Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν περισσότερο την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την ενότητα της Ε.Ε. μέσω του backstop και δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της θέσης της Ε.Ε. σε αυτό το ζήτημα τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση με την Merkel μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ένταση παρά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το Brexit δεν θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα, αλλά στις Βρυξέλλες σε ειδική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί κοντά στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Μπορεί η Ευρώπη να στηρίξει την Γερμανία; Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: