Ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε τα κόλπα: Κλείνει τη Βουλή και θέλει να μην πληρώσει για το brexit

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Μπιαρίτς για τη σύνοδο κορυφής των G7. Φωτογραφία: EPA, Francois Mori




Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν υποχωρεί ούτε βήμα από την διακήρυξή του ότι το brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου ανεξαρτήτως συμφωνίας και συνθηκών.

Σε αυτή τη λογική ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τη νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα για το κατά πόσον μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων, με αφετηρία την 9η Σεπτεμβρίου, σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα να εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας περαιτέρω παράτασης του Brexit, ανέφερε η εφημερίδα Observer.

Ένα email που εστάλη από ανώτερους κυβερνητικούς συμβούλους προς έναν σύμβουλο του γραφείου του Τζόνσον που γράφτηκε μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε κατευθύνσεις για την νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η νομική συμβουλή που δίνεται στο email είναι ότι το κλείσιμο της βουλής μπορεί να είναι πιθανό εκτός αν τα δικαστήρια συμφωνήσουν με τα αιτήματα όσων επιχειρήσουν να εμποδίσουν μια τέτοια κίνηση, προσθέτει ο Observer.

«Ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο ώστε να εμποδίσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για το Brexit είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της Mail τονίζεται ότι ο Τζόνσον σχεδιάζει να δηλώσει στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα παρακρατήσει 30 δισεκατομμύρια λίρες από τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» του Brexit εκτός αν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφωνήσουν σε αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς μια εμπορική συμφωνία, νομικοί έχουν καταλήξει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πληρώσει την ΕΕ μόλις 9 δισεκατομμύρια λίρες, αντί για 39 δισεκατομμύρια λίρες, τονίζει η Mail.

Σύμφωνα με την άποψη των νομικών, αυτό θα ισχύσει επειδή δεν θα υπάρξουν κόστη που θα σχετίζονται με την όποια μεταβατική περίοδο.

Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα της Mail.

Η στάση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Τον Ιούνιο πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι τυχόν άρνηση της Βρετανίας να πληρώσει «ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής δημόσιου χρέους».

Άλλοι επισημαίνουν ότι η Βρετανία είναι νομικά δεσμευμένη να καταβάλει το ποσό και προειδοποιούν ότι τυχόν άρνησή της θα εμποδίσει τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία ενδέχεται να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει τα χρήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: