Ο μεγάλος φόβος και η ελπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τη… θεία Άγγελα

File photo: PM Mitsotakis and German Chancellor Angela Merkel. ΑΝΑ-ΜPA/PM’ s Press Office/Dimitris Papamitsos




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη πρόκειται να κάνει το πρώτο του crash test στο Βερολίνο. Γνωρίζει καλά ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν είναι ένας εύκολος συνομιλητής. Κάθε άλλο μάλιστα, ποτέ δεν ήταν για κανέναν.

Ειδικά τώρα που κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται καθώς οι σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν ενώ ανεβαίνουν από δεξιά και αριστερά των Χριστιανοδημοκρατών οι Πράσινοι και οι ακροδεξιοί του Afd η Άγγελα Μέρκελ θα είναι διπλά επιφυλακτική καθώς δεν θέλει να δίνει πρόσθετα δικαιώματα στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που η γερμανική οικονομική ατμομηχανή μοιάζει να ξεμένει από… κάρβουνο σε ένα διεθνώς ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Με όλα αυτά η χρονική συγκυρία της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη… θεία Άγγελα, είναι φυσικό να τον γεμίζει φόβους παρότι γνωρίζει καλά ότι η καγκελάριος θα είναι και ευγενική και ευνοϊκά διακείμενη απέναντί του. Αρκεί να μην αρχίσει να ζητάει χάρες.

Και ποια είναι η μεγαλύτερη χάρη που θα μπορούσε να ζητήσει ένας Έλληνας πρωθυπουργός; Μα φυσικά η επιμήκυνση του χρέους και η ελάφρυνση των πλεονασμάτων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει ευθέως ένα τέτοιο θέμα. Όμως όλη η επιχειρηματολογία θα κινείται γύρω από την κατάσταση και κυρίως της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και προφανώς βασικό επιχείρημα θα είναι πως ενδεχόμενη μείωση των μεγάλων πλεονασμάτων θα επέτρεπε στην κυβέρνηση την μόχλευση των χρημάτων σε συνδυασμό με ελάφρυνση των φόρων, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση, το μεσημέρι της Δευτέρας για την πλήρη κατάργηση των capital control μόνο τυχαία δεν είναι. Αρχικά είχε προγραμματιστεί ως ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 10 ημέρες αργότερα.

Κρίθηκε όμως από το πρωθυπουργικό επιτελείο, με τη σύμφωνη γνώμη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα πως η ανακοίνωσή του θα βοηθούσε πολύ στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος ενόψει του ταξιδιού στο Βερολίνο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα έχοντας υπέρ του το κλίμα στον Τύπο και την κοινή γνώμη της χώρας.

Έτσι, εκτός από τα capital controls που επαναφέρουν τη χώρα μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε κανονικότητα στα επιχειρήματά του θα προστεθούν:

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ήδη βρίσκεται στη Βουλή, η επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό με την προσδοκία ότι τα έργα θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες αφού φυσικά πρώτα βρεθεί πλειοδότης για το καζίνο, η τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, μέσα από τα δύο νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν τον Σεπτέμβριο.

Και κυρίως, η θέληση της κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα επί δεκαετίες. Μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί στους δανειστές τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις ως τώρα, αλλά δεν έγιναν ποτέ.

Με όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι θα πάρει από την κυρία Μέρκελ πολλούς καλούς λόγους και μια σχεδόν ξεκάθαρη υπόσχεση για την σύνδεση της πορείας της οικονομίας με το χρέος, τα πλεονάσματα και τις δόσεις.

Γνωρίζει ότι αυτό είναι το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει. Και ως ρεαλιστής αρκείται σε αυτό.

Η επίσκεψη στη Μέρκελ έφερε επίσπευση της άρσης των capital controls από τον Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: