Ο Ματέο Σαλβίνι αρνείται τα σχέδια αποχώρησης από το ευρώ: Λέει όμως την αλήθεια;

File Photo: Ο Ματέο Σαλβίνι ομιλεί σε οπαδούς του. EPA, FRANCESCO MILITELLO MIRTO




Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε ότι έχει σχέδια για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Politico.

Η ακροδεξιά Λέγκα έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται φαβορί ενόψει των πρόωρων εκλογών που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συγκέντρωση στη Ματέρα, στη Νότια Ιταλία, ο Salvini είπε ότι “ποτέ δεν εξετάστηκε η ιδέα αποχώρησης από την Ευρώπη, η ιδέα εξόδου από το ευρώ.” Σύμφωνα με το Reuters, o Salvini αρνήθηκε ρητώς την πληροφορία:

“Πρόκειται για μία ακόμη φαντασία της Republica, και την αφήνω στις σελίδες της.”

Αξιωματούχος της Λέγκας επιβεβαίωσε τη θέση αυτή στην ιστοσελίδα Politico.

Την Πέμπτη, ο Salvini αποφάσισε να τερματίσει τον 14μηνο κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των 5 Αστεριών, πυροδοτώντας στην ουσία τη διαδικασία για πρόωρες εκλογές. Οι δηλώσεις του για το ευρώ ήταν μια επίπληξη προς αναφορές της αριστερόστροφης εφημερίδας La Republica, ότι ο Salvini επανεξετάζει παλαιότερα σχέδια που είχαν αναβληθεί, για “διατεταγμένη έξοδο” από το ενιαίο νόμισμα.

Σε μανιφέστο της Λέγκας, ο Salvini είχε γράψει παλαιότερα ότι “επιδιώκαμε πάντα να βρούμε εταίρους στην Ευρώπη προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά συμφωνημένη πορεία για έξοδο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.”

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το σχέδιό του ήταν τότε να αγνοήσει τα όρια δημοσιονομικού ελλείμματος και εθνικού χρέους, που είχαν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια, να αρνηθεί την πληρωμή κάθε προστίμου που θα επέβαλε η Κομισιόν, “να προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα στην Ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.”

Εσάς θα πονέσει περισσότερο ένα «άτακτο Brexit», διαμηνύει ο Γιούνκερ στο Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: