Ο Μακρόν προσκαλεί τον πρόεδρο Σίσι στην G7: Ενδιαφέρον Γαλλίας για την Αφρικανική Ένωση

File Photo: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι «ανοίγει» την πρώτη ευρω-αραβική Σύνοδο στο Σαρμ αλ Σίχ, Αίγυπτος. EPA, KHALED ELFIQI
Την επιθυμία της Γαλλίας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη στενή συνεργασία της τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Αφρικανική Ένωση, της οποίας την προεδρία ασκεί φέτος η χώρα του Νείλου, καταδεικνύει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου στην παραθαλάσσια πόλη του Μπιαρίτς.

  • «Η Αίγυπτος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7, καθώς η Αφρικανική Ένωση ενδιαφέρει άμεσα τη Γαλλία, ενώ και η Αίγυπτος μπορεί να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η μεγάλη αυτή συνάντηση των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, προσφέροντας προτάσεις και συμφωνίες κατά τη διάρκεια των επαφών που θα διεξαχθούν, ιδίως υπό το πρίσμα της σύγκλισης των αιγυπτιακών και των γαλλικών συμφερόντων και σχετικά με πολλά αφρικανικά θέματα», τονίζει ο αιγυπτιακός Τύπος.

Κάθε προεδρεύουσα χώρα της Συνόδου της G7 (η Γαλλία φέτος, ο Καναδάς πέρυσι και οι ΗΠΑ που θα πάρουν τη σκυτάλη για την επόμενη χρονιά) μπορεί να αποφασίσει κατά τις συνόδους κορυφής να προσκαλέσει τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

  • Το 2017, η Ιταλία είχε καλέσει πέντε αφρικανικές χώρες να παραστούν στη διάσκεψη κορυφής του Τορίνο, και συγκεκριμένα τον Νίγηρα, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Νιγηρία και την Τυνησία.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο της G7, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα μεταβεί από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου στην πόλη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου και πάλι με την ιδιότητα του ηγέτη της χώρας που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης θα προεδρεύσει στην 7η Διεθνή Διάσκεψη του Τόκυο για την Ανάπτυξη στην Αφρική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα

Τα “κίτρινα γιλέκα” ενώνουν τις δυνάμεις τους με ακτιβιστές και ετοιμάζονται για τη σύνοδο της G7

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal