Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. Φωτογραφία ΓΤΠ - Σ. Ιωαννίδης

Ο κ. Αναστασιάδης θέλει να πιεί καφέ με τον Μουσταφά: Να πάρει μαζί και την καφετζού του!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στη φάση του …«ξεροκεφαλισμού». Δεν ανακάλυψε ακόμα τη λέξη ο κ. Μπαμπινιώτης, αλλά πρέπει επειγόντως να την εντάξει στο λεξικό του και δίπλα να γράψει Νίκος Αναστασιάδης.

Βεβαίως η λέξη δεν αρμόζει μόνο στον Κύπριο Πρόεδρο, αλλά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πρόκειται για ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά πως είναι αλάνθαστοι, που επιμένουν στην άποψή τους και ας γνωρίζουν πως είναι λανθασμένη και καταλήγουν να γίνονται εκνευριστικοί και ενίοτε επικίνδυνοι.

Έχει βγάλει η γλώσσα μας μαλλιά, αλλά ο κ. Αναστασιάδης στέκεται όρθιος και αμετάπειστος. Θέλει να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μπορεί και επειδή τον …πεθύμησε. Άβυσσος, ως γνωστό, η ψυχή του. Παίζει και αυτό. Να τα πουν …λεμεσιανά (γέννημα-θρέμμα της Λεμεσού), να αγκαλιαστούν, να φιληθούν για να διαπιστώσει ο Πρόεδρος της Κύπρου, ότι μπορεί να ασκήσει το αγαπημένο του άθλημα: να ρίχνει αυγά στον τοίχο.

  • Το βασικό πρόβλημα του Κυπριακού είναι οι Κύπριοι πολιτικοί και οι κατά καιρούς ηγεσίες στην Ελλάδα. Αν και ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους, με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά που γνώριζε καλά το εθνικό μας θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ως ένα σημείο καλά, μέχρι που παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς και ο τότε Πρωθυπουργός ενστερνίστηκε τις ιδέες του ΑΚΕΛ, οι οποίες πάσχουν από τον γνωστό ροζ «κομμουνιστικό» αρτηριοσκληρωτισμό. Οι άνθρωποι έμειναν στην παλαιολιθική εποχή. Δεν είμαι βέβαιος καν αν γνωρίζουν ότι οι λαοί που επιλέγουν ηγέτες ως και του λόγου τους δεν έχουν κανένα μέλλον. Θα είναι πάντα υποταγμένοι -στην περίπτωσή μας- στις διαθέσεις του κάθε σχιζοφρενή ηγέτη της Τουρκίας.

Από τον κ. Μητσοτάκη ακούσαμε μία κουβέντα που στην Κύπρο μας επέβαλαν να την ξεχάσουμε. Το Κυπριακό, είπε, είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Στη συνέχεια το ακούσαμε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ελλάδας και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα που αφορά τον …«καυγά» δύο κοινοτήτων. Πρόκειται για στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία, την οποία βοήθησε η τότε αμερικανική κυβέρνηση, που εγκλημάτησε εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Ήταν αισχρή η στάση του Χένρι Κίσιγκερ τότε. Και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν την διόρθωσαν ακόμη. Έχουν χρόνο και μπορούν να επανορθώσουν και τώρα αν και οι αδικοχαμένοι νεκροί δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Έδωσαν μία άνιση μάχη οι άνθρωποι στην Κύπρο. Και άντεξαν αρκετές μέρες χωρίς βοήθεια από πουθενά. Η τότε Σοβιετική Ένωση αρκέστηκε σε παραστάσεις, αλλά αν είχε επιβληθεί το πραξικόπημα εναντίον του ξεροκέφαλου και ανυπάκουου Μακάριου, σίγουρα η Μόσχα θα αναγνώριζε και το καθεστώς του Νίκου Σαμψών. Άλλωστε τα μέσα «αγιάζονται» με πολύ εύκολο τρόπο…

Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν -για να επιστρέψουμε στο θέμα μας- πάει πάλι ξυπόλητος στ’ αγκάθια και ως παιδί της πόλης και της αριστοκρατίας δεν μπορεί να αντέξει. Πως μπορεί να πιστεύει ότι θα ακούσει κάτι διαφορετικό -απ’ όσα γνωρίζει- από τον κατοχικό ηγέτη. Ο Ακιντζί εκφράζει τον εαυτό του και δεν συνομιλεί με την Άγκυρα, η οποία παίρνει τις αποφάσεις. Άντε το πολύ να μεταφέρει τις θέσεις της Τουρκίας, τις οποίες γνωρίζει ο πρόεδρος της Κύπρου. Τις άκουσε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις μυστικές τους συναντήσεις, όπου το βασικό συμπέρασμα ήταν «αυτοί στο βορρά και οι Έλληνες στο νότο». Αυτή τη «διευθέτηση» θα δεχθούμε; Πρόκειται για παλαβωμάρα. Είναι μία επικίνδυνη θέση.

  • Ο στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής. Εύκολα τα λόγια, θα μου απαντήσετε. Αλλά στα 45 χρόνια δοκίμασαν οι ηγέτες μας οτιδήποτε άλλο; Εκεί… Στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που είναι πιο καταστρεπτική ακόμα και από τη διχοτόμηση. Με τη σημερινή Τουρκία όλες οι προτάσεις που βρίσκονται στο διαπραγματευτικό τραπέζι εξυπηρετούν την κατοχική δύναμη. Όχι τους Ελληνοκύπριους, ούτε και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ιδιωτικά λένε-λένε αλλά στην ουσία απολαμβάνουν τα δήθεν «καλά» της κατοχής…

Αφού δεν ακούει κανένα, και επιμένει να πάει στη συνάντηση με τον Ακιντζί, να ευχηθούμε στον κ. Αναστασιάδη να πιεί τον καφέ του με τον κατοχικό ηγέτη και την κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και να επιστρέψει χωρίς απόφαση που θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν μόνο την κατοχική δύναμη, η οποία θα φύγει από το τραπέζι κερδίζοντας τους στόχους της για την ενέργεια. Το έργο το είδαμε πολλές φορές…

Κατά τα άλλα: Η θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Και την επόμενη φορά κ. Πρόεδρε ρωτήστε και την Αθήνα. Ναι μεν «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαραστέκεται», αλλά δεν μπορεί να ζητά κανείς από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποδέχεται χωρίς συζήτηση τα λάθη των Ελληνοκυπρίων ηγετών.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν δεν μπορείς να δείρεις το γαϊδούρι, τι κάνεις; Δέρνεις το …σαμάρι, λέγαν οι σοφοί του χωριού μου. Οι επιθέσεις εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη από το ελληνόφωνο «αγγλικό λόμπι», που δρα στο νησί, αυξήθηκαν. Θα ενταθούν, και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Αλλά, ας βρουν άλλα επιχειρήματα. Το σχέδιο νόμου East Med Act είναι αποκλειστικά θέμα των ακτιβιστών του HALC, της οργάνωσης που ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μουγιάρης, του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων συναδέλφων του. Ότι άλλο λέγεται είναι ένα τεράστιο ψέμα, ένα κλασσικό fake news, που χαρακτηρίζει αυτούς που το διακινούν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε, μέσω της Hellas Journal, το θέμα των F-35: Δεν αλλάζουμε θέση…