Ο «γρίφος» του ΠΑΣΟΚ µπλοκάρει το ΚΙΝΑΛ: Σημείο τριβής το συνέδριο, θέμα ηγεσίας

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σε σημαντικά ερωτήµατα για τον χαρακτήρα και τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ -του βασικού κορµού του ΚΙΝΑΛ- καλούνται να απαντήσουν άµεσα η ηγεσία και τα στελέχη του Κινήµατος.

Τις σχετικές συζητήσεις πυροδοτεί η διοργάνωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προς τα τέλη του χρόνου, γεγονός που κινητοποιεί τις πασοκογενείς δυνάµεις του Κινήµατος Αλλαγής.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιµένουν ότι οι γρίφοι θα αρχίσουν να λύνονται έπειτα από πρωτοβουλίες που αναµένεται να λάβει η Φώφη Γεννηµατά µετά τη φετινή 3η του Σεπτέµβρη και τις κοµµατικές συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν.

Άλλωστε στο πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τον περασµένο Μάρτιο, τα κόµµατα και οι συλλογικότητες που απαρτίζουν τον νέο φορέα -µεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ- συµφώνησαν να στηρίξουν το πολυκοµµατικό εγχείρηµα και την αυτόνοµη πορεία του, ενώ έγινε αναλυτική συζήτηση τόσο για τον πολιτικό όσο και τον ιδεολογικό προσανατολισµό του Κινήµατος Αλλαγής προς τη σύγχρονη Σοσιαλδηµοκρατία.

Τότε εκτός από τη Φώφη Γεννηµατά, κορυφαία στελέχη όπως οι πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σηµίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης που διεκδίκησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Νοέµβριο του 2017, συνυπέγραψαν τη νέα διακήρυξη που έβαζε επί της ουσίας σε δεύτερο πλάνο το άλλοτε κραταιό κόµµα.

Από τότε µέχρι σήµερα µεσολάβησαν, βέβαια, η σύγκρουση της Φώφης Γεννηµατά µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η εκδήλωση δυσφορίας για το γεγονός από τον Κώστα Σηµίτη και οι χαµηλοί τόνοι που επέλεξε να κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηµατά, επιχειρώντας να συσπειρώσει τις δυνάµεις µε πασοκογενείς ρίζες, προτίµησε προεκλογικά να αναδείξει την πολύχρονη διαδροµή και συµβολή του ΠΑΣΟΚ στη µεταπολιτευτική περίοδο – χωρίς πάντως να ξεχνά ότι η επιλογή για την επόµενη µέρα είναι «το ΚΙΝΑΛ µε το ΠΑΣΟΚ και όχι µόνο µε το ΠΑΣΟΚ».

Θέμα ηγεσίας στο παρασκήνιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ, από την εποµένη των εκλογών, στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές άρχισαν να επαναφέρουν στις παρασκηνιακές συζητήσεις το ζήτηµα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας σχεδόν αυτονόητη τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας – παρότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχετικά πρόσφατα. Ορισµένοι µάλιστα θεωρούν ότι όσο πλησιάζει η περίοδος των φθινοπωρινών ζυµώσεων τόσο θα αρχίσουν να αυξάνονται οι κρούσεις προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για ένα καθ’ όλα εκλογικό Συνέδριο, ενώ άλλοι διαβλέπουν ότι ακόµη και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνηγορήσει υπέρ της διοργάνωσης ενός θεµατικού Συνεδρίου, το οποίο θα «κουµπώσει» µε τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ που θα προηγηθεί.

Να σηµειωθεί ότι στο «πλάνο» της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η συντεταγµένη έναρξη της συζήτησης για τη σύγχρονη Σοσιαλδηµοκρατία και τους στόχους του Κινήµατος Αλλαγής, ώστε έγκαιρα και µεθοδικά να ξεκαθαρίσει το «στίγµα» του στην ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδο που ακολουθεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται ότι πρέπει να κινηθεί και η Συνδιάσκεψη για τη µόχλευση πολιτικών και ιδεολογικών ζητηµάτων, σε συνδυασµό µε την παρουσίαση νοµοθετικών προτάσεων για τη στήριξη της µεσαίας τάξης, της επενδυτικής προοπτικής και των εργασιακών σχέσεων.

Στο πλαίσιο των κινήσεων που συζητείται ότι θα δροµολογηθούν, αναµένεται και η διάταξη των στελεχών σε κοµβικές θέσεις µάχης. Η βασική δεξαµενή, εκτός από την Κοινοβουλευτική Οµάδα και τον κορµό της Κεντρικής Επιτροπής, είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η οµάδα των υποψήφιων βουλευτών και δη από τις νεότερες γενιές που άφησαν θετικό και δυναµικό αποτύπωµα στην προεκλογική µάχη.

Η άµεση αξιοποίηση στελεχών του ΚΙΝΑΛ σε κρίσιµα πόστα χαρακτηρίζεται από έµπειρους παράγοντες του κόµµατος ως µία επιπλέον ένδειξη των προθέσεων της ηγεσίας να δώσει προτεραιότητα στην ισχυροποίηση του Κινήµατος, εστιάζοντας στην ανάγκη της µαχητικής και προγραµµατικής αντιπολίτευσης, καθώς και στην κινητοποίηση όλων των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙ∆ΗΣΟ και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Η «παράμετρος» ΚΙΔΗΣΟ

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση «Συνέδριο ΠΑΣΟΚ» δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς να αποφασίσει τελεσίδικα η ΚΟΕΣ (οµάδα προετοιµασίας Συνεδρίου) για το προφίλ της διοργάνωσης.

Χωρίς αµφιβολία, η ζυγαριά θα κλίνει προς την πλευρά της πλειοψηφίας που έχει τη «σφραγίδα» της κυρίας Γεννηµατά – εκτός και αν οι έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιδράσουν καταλυτικά, µε αποτέλεσµα να διαφοροποιήσουν το πλάνο.

Ένα από τα βασικά ερωτήµατα που δεν έχει ακόµη απαντηθεί αφορά τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του Γιώργου Παπανδρέου εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου προέρχονται τα στελέχη του στη συντριπτική πλειονότητά τους. Θα ενθαρρύνουν, για παράδειγμα, την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ή θα διατηρήσουν ατόφιες τις ισορροπίες του ΚΙ∆ΗΣΟ εντός του ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη Γεννηµατά;

Στελέχη που συνοµιλούν µε τον πρώην πρωθυπουργό υπενθυµίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε τεράστιες προσπάθειες προεκλογικά για τη διατήρηση της ενότητας της παράταξης, αποδεχόµενος µάλιστα να αποφύγει συχνές δηλώσεις για τη Συµφωνία των Πρεσπών, και πιθανολογούν ότι δεν θα ήθελε να διαταράξει το «µείγµα» που έχει επιτευχθεί.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Επαφές Μητσοτάκη στο εξωτερικό για τα πλεονάσματα: Θα συναντηθεί με Μέρκελ και Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: