Ο γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει ότι ο κόσμος χάνει ένα πολύτιμο φρένο στον πυρηνικό πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (Α) εκφράζει την ανησυχία του για τον τερματισμό της συνήκης ελέγχου των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς,. Φωτογραφία αρχείου: EPA/PHILIPPE DESMAZES / POOL




Μια μέρα πριν από την αναγγελθείσα αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «ο κόσμος θα χάσει ένα πολύτιμο φρένο στον πυρηνικό πόλεμο» με τον τερματισμό της INF.

«Αυτό πιθανόν θα αυξήσει, δεν θα μειώσει, την απειλή που θέτουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους. «Παροτρύνω εντόνως τις ΗΠΑ και την Ρωσική Ομοσπονδία να επεκτείνουν την αποκαλούμενη συνθήκη ‘Νέας Αρχής’ για την παροχή σταθερότητας και χρόνου για διαπραγμάτευση μελλοντικών μέτρων ελέγχου εξοπλισμών».

Η συνθήκη ‘Νέας Αρχής’ του 2011, είναι μια συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας για τον έλεγχο εξοπλισμών, που περιορίζει την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων και αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά μπορει να παραταθεί για 5 χρόνια, αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ότι θα αποχωρήσουν από την INF στις 2 Αυγούστου, επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές για να αποτρέψουν τη Μόσχα. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας προέτρεψε σήμερα Ουάσινγκτον και Μόσχα να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από το παγκόσμιο πλαίσιο ελέγχου εξοπλισμών.

«…Λυπούμαστε που η Ρωσία απέτυχε να κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διάσωση της INF», δήλωσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Μόσχα για τον τερματισμού της διεθνούς συνθήκης.

«Με τον τερματισμό της συνθήκης INF, η Ευρώπη χάνει κομμάτι της ασφάλειάς της», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: