Ο χρόνος πιέζει αλλά καμία υποψηφιότητα δεν ξεχωρίζει για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Μαλαισία. Φωτογραφία via IMF




Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεσμεύθηκαν να προτείνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός έναν υποψήφιο για να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο παρόλο που ο χρόνος κυλά, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία υποψηφιότητα που να προκρίνεται, καθιστώντας πιθανή την ύπαρξη αδιεξόδου, αναφέρει το Newsletter της ιστοσελίδας Politico.

Μεταξύ των διεκδικητών ακούγεται το όνομα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φέρεται να έχει την υποστήριξη τόσο της AngelaMerkel, όσο και του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz και του SPD που θα είχε λόγους να υποστηρίξει «τουλάχιστον έναν Ολλανδό σύντροφο για μία κορυφαία θέση».

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της διευθύνοντος Συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva, η οποία αυτοπροβάλλεται ως κατάλληλη υποψήφια για κάθε κορυφαίο αξίωμα. Ωστόσο έχει ήδη συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της, κάτι που αντίκειται στους κανόνες που θέλουν τους διευθύνοντες συμβούλους να διορίζονται πριν από αυτό το ηλικιακό ορόσημο και επιπροσθέτως δεν είναι σίγουρο ότι η υποψηφιότητά της θα έχει πολλούς θιασώτες.

Η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος έχει την προεδρία της ομάδας των χωρών τουG7, έχει αναλάβει το ρόλο συντονιστή και αναζητητή ταλέντων για τη θέση. Η συναίνεση ή ακόμα και η ομοφωνία θα ήταν οι καλύτερες προοπτικές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να πλησιάζει καν σε αυτές.

Ένα “πικρό” σχόλιο με αφορμή την κλοπή των ειδήσεων της ιστοσελίδας μας από άλλα ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: