Ο Αύγουστος είναι ιστορικά ο «μαύρος μήνας» για τη Wall Street: Δεν υπάρχει λόγος, αλλά συμβαίνει

File Photo: Απώλειες σημείωσε η Γουόλ Στριτ. EPA, JUSTIN LANE




Μπορεί το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να έχει πολλές δικαιολογίες για την πρόσφατη πτωτική πορεία του – δικαιολογίες που ξεκινούν απ’ την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και φτάνουν στην μείωση του επιτοκίου  της Fed. Όμως, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος: Είναι Αύγουστος!

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Αύγουστος υπήρξε ο χειρότερος μήνας για τις αγορές, σημειώνει η εφημερίδα USA Today σε σχετικό δημοσίευμα. Κι ο φετινός Αύγουστος, δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας  «που υπάρχει μια τάση να γίνονται άσχημα πράγματα στο χρηματιστήριο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Ράιαν Ντέτρικ, στέλεχος της  LPL Financial.

Μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο δείκτης  500 της Standard & Poor’s  έκανε βουτιά 1.4%,  ενώ ο βιομηχανικός δείκτης  Dow Jones 1.8% .

Από το 2009, the S&P 500 εμφανίζει μέσο όρο απωλειών 0.78%  τον Αύγουστο,  γεγονός που κάνει τον 8ο μήνα του έτους τον μήνα με τις χειρότερες αποδόσεις σε διάρκεια 10 χρόνων, σύμφωνα με την LPL.l

Ένας σημαντικός λόγος , είναι το γεγονός ότι διάφορα ανησυχητικά, ακόμη και συνταρακτικά γεγονότα, συμβαίνουν τον Αύγουστο. Ανάμεσά τους:  η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, η Ασιατική οικονομική κρίση το 1997, η ρωσική κρίση χρέους το 1998, η  κινεζική νομισματική κρίση το 2015, η υποβάθμιση των ΗΠΑ το 2011.

«Δεν υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι ανησυχητικά περιστατικά συμβαίνουν τον Αύγουστο, αλλά συμβαίνουν», προσθέτει ο Ντέτρικ.

Όμως, η κακοτυχία είναι ένας λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι «έχουμε την τάση να κάνουμε κάπως διαφορετικά πράγματα το καλοκαίρι», συμπληρώνει ο Τζέφρι Χιρς, εκδότης του Stock Trader’s Almanac. «Υπάρχουν λιγότερες συναλλαγές και λιγότερη δραστηριότητα στην αγορά».

Όταν δεν συμβαίνει τίποτε, η κατάσταση είναι κακή… Όταν σημειωθούν παγκόσμια σοκ, «δημιουργείται από την ήδη άσχημη κατάσταση, μια ακόμη χειρότερη.

Ένας τρίτος λόγος είναι ότι οι όποιες  διορθωτικές κινήσεις μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου, σημειώνονται τον Αύγουστο. Για παράδειγμα, επί 13 χρόνια απ’ το 1983, όταν η S&P 500 ήταν συν 10% τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, τον Αύγουστο έπεφτε στο 0.89% τον Αύγουστο.

Παρότι τα τελευταία 10 χρόνια ο Αύγουστος  είναι ο μήνας – κόλαση για την Wall Street,  αν διευρύνουμε χρονικά το πεδίο στα  50 χρόνια, ο Αύγουστος έρχεται τρίτος, πίσω από τον Σεπτέμβριο και τον Ιούνιο.

Πάντως, το καλό νέο είναι ότι το Χρηματιστήριο ανακάμπτει από τα σοκ του Αυγούστου, εφόσον ο Ιούλιος υπήρξε ανοδικός…

Από το 1928, όταν ο S&P 500 ήταν ανοδικός τον Ιούλιο, σημείωσε 4% άνοδο τους υπόλοιπους μήνες. Όταν ο δείκτης ήταν κάτω τον Ιούλιο, έκανε βουτιά άλλο ένα 1,3% στο υπόλοιπο του έτους.

Hellas Journal με πηγές USA Today / BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: