Ο απόπλους Ορούτς Ρέις, σινιάλο για μαζικές παραβιάσεις: Η Σούδα στον αέρα με 19 αερομαχίες

File Photo: Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16. Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




Μέχρι την ώρα που το ερευνητικό Ορούτς Ρέις ήταν ακόμη δεμένο στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, στον ελληνικό ουρανό επικρατούσε σχεδόν απόλυτη ηρεμία, με εξαίρεση ένα CN-235 που κινούνταν από τα ανατολικά της Ρόδου μέχρι το FIR Λευκωσίας.

Το σκηνικό ωστόσο άλλαξε ξαφνικά από τις μεσημεριανές ώρες, όταν δηλαδή ξεκίνησε την πορεία του το ερευνητικό προς την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Οι Τούρκοι πιλότοι επιχείρησαν μαζικές παραβιάσεις νοτιοανατολικά της Ρόδου, περισσότερα από είκοσι αεροσκάφη F-16 της γείτονος ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης πέριξ του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα σήκωσε το πιο βαρύ φορτίο, απογειώνοντας και από τις δυο Πολεμικές Μοίρες μεγάλο αριθμό αεροσκαφών για την αναχαίτιση των τουρκικών.

  • Ανώτατοι Αξιωματικοί κάνουν λόγο για έναν επιπλέον “έλεγχο” των ελληνικών αντανακλαστικών από την πλευρά της Τουρκίας και την παράλληλη εξέταση πολλών σεναρίων μιας και οι σχηματισμοί των αεροσκαφών που συγκεντρώθηκαν σε μια μικρή σχετικά περιοχή θεωρείται πολύ μεγάλος, αυξάνοντας παράλληλα τον σοβαρότατο κίνδυνο ενός αεροπορικού ατυχήματος.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (11x 2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 23

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 14

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 18

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 55 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 19

ΠΕΡΙΟΧΗ : Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πως οι ιπτάμενοι της Π.Α. εγκλωβίζουν τα τουρκικά μαχητικά και οι “απέναντι” τα χάνουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: