Ο Ακιντζί στοχεύει να παγιδεύσει τον Πρόεδρο της Κύπρου: Προωθεί φόρμουλα ναυαγίου

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Φόρμουλα ναυαγίου και της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό προωθεί ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει σε κείμενο του στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης.

Παραμονές της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέτει όρους στοχεύοντας πρωτίστως στην απόρριψή τους από τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του. Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών με την ελπίδα ότι θα φορτωθούν οι ευθύνες στους Ελληνοκύπριους.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, παραμονές της συνάντησης με Αναστασιάδη, κινείται πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι τα ενεργειακά και η απαίτησή του όχι μόνο να συζητηθεί η πρότασή του αλλά και υιοθετηθεί η σύσταση κοινής επιτροπής ανάμεσα στις δύο κοινότητες για να διαχειριστεί το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί παρακάμπτει το γεγονός ότι υπήρξε σύγκλιση ότι η διαχείριση των υδρογονανθράκων θα βρίσκεται στα χέρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αφού υποδεικνύει ότι η διαχείριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, προχωρά για να υποστηρίξει πως πριν από τη λύση δεν μπορεί να γίνουν δεκτές «οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων».

Υιοθετώντας και τη θέση της Άγκυρας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, ο Ακιντζί έρχεται να επισημάνει πως εάν υιοθετηθεί η πρότασή του τότε «θα βοηθηθούν όλες οι πλευρές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει από καιρό διαβιβάσει την άρνησή του να δεχθεί τη φόρμουλα Ακιντζί. Γιατί αποδοχή της φόρμουλας Ακιντζί που είναι η απαίτηση της Τουρκίας ουσιαστικά θα οδηγήσει σε τερματισμό το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και τη λύση του Κυπριακού.

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφορά τις απαιτήσεις τους στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Και σ’ αυτό το θέμα ο Ακιντζί προτάσσει τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, διαβλέποντας μη ικανοποίηση των απαιτήσεων του από τον Νίκο Αναστασιάδη, ετοιμάζεται από τώρα και για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Ρίχνει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την κατηγορεί ότι δεν συζητά την πολιτική ισότητα.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την προσέγγιση του Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στον «Φ» ότι η θέση του ΠτΔ παραμένει πως «η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει χωρίς όρους ή προϋποθέσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα». Επίσης χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικό να μπαίνουν καινούργιοι όροι.

Η Άγκυρα απειλεί Total, ENI για ΑΟΖ: Αν παραβιάσετε τη “γαλάζια πατρίδα” θα αμυνθούμε

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «θα ήταν κρίσιμο σχετικά με την επανέναρξη διαπραγματεύσεων να μην αναιρεθούν συγκλίσεις και να ξεκινήσουμε από την αρχή». Είναι σημαντικό, είπε να συνεχίσουμε να συζητάμε γι’ αυτή καθαυτή τη λύση του Κυπριακού «και να μην οδηγηθούμε σε παράπλευρες συζητήσεις και τη δημιουργία επιτροπών και διαφορετικών προϋποθέσεων». Η κυβέρνηση θεωρεί πως «είναι ένα μεγάλο θέμα να βεβαιωθούμε ότι διατηρούνται οι συγκλίσεις που υπήρξαν –και που επέτρεψαν στο Κραν Μοντανά να μιλήσουμε για λύση».

Τοποθέτηση που στέλνει εκ νέου μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί και την Τουρκία ότι τα ζητήματα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να μείνουν εκτός των συζητήσεων που στοχεύουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Μηνύματα που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τα λαμβάνει η τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας της νέας προσπάθειας που ξεκινά στο Κυπριακό.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στον «Φ» σημείωσε πως υπάρχουν συγκλίσεις οι οποίες έχουν αναιρεθεί και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Έφερε ως παράδειγμα τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον Πρ. Προδρόμου, αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατία προσδοκά «είναι ότι στις 9 Αυγούστου μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση πάνω σε όποιο ζήτημα θεωρεί ο καθένας από τους δύο ότι πρέπει να διευκρινισθεί, θα έχουμε μια συναντίληψη για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει η πολιτική βούληση, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις, παρά μόνο τη σχετική προετοιμασία που ζητά και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας».

Υπέδειξε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί. Γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορεί κάποιοι να μιλούν για τον παράγοντα χρόνο και την ίδια ώρα να προβαίνουν σε προτάσεις οι οποίες «θα μας πάνε πίσω και να ξεκινήσουμε να συζητούμε πάνω σε λευκή σελίδα για όσα μπορεί να εγείρει η κάθε πλευρά».

Επομένως, ανέφερε, δεν μπορεί να τίθεται ως όρος είτε ότι θα δημιουργηθούν νέες επιτροπές που να αποφασίζουν στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να ξεκινήσουμε αντί για τη λύση του Κυπριακού και το τέλος των εξωτερικών επεμβάσεων και της στρατιωτικής παρουσίας, να μιλάμε για το φυσικό αέριο.

Ο ΓΓ ΟΗΕ θέλει συνάντηση

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να συναντήσει τους δύο ηγέτες για να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο ΓΓ ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τις πλευρές στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ήθελε την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης με τους δύο ηγέτες είτε στη Νέα Υόρκη είτε στην Ευρώπη.

Υποστήριξε ακόμα ότι η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης ήταν αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας προκειμένου, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει το θέμα που προκύπτει από τα μηνύματα που στέλνει η ε/κ πλευρά με επαφές της με διάφορους κύκλους.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκαλεί ο Αναστασιάδης εν όψει συνάντησης με Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: