Non paper του Αναστασιάδη στον κατοχικό ηγέτη: Οι αντιπροτάσεις για το φυσικό αέριο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια του Πολιτισμικού και Μορφωτικού Κέντρου Συλίκου «Οδύσσειο». Λεμεσός 09 Αυγούστου 2019. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει άτυπο έγγραφο (non paper) στον κατοχικό ηγέτη με τις αντιπροτάσεις του για το φυσικό αέριο, στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί είπε την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να δώσει γραπτώς τις σκέψεις του σε αυτό το θέμα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η πρόταση του κατοχικού ηγέτη για δημιουργία επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είπε επίσης ότι προχώρησε σε αντιπροτάσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα να ενημερώνει τον κ. Ακιντζί για τις εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

«Μιλάμε για non paper, δεν μιλάμε για πρόταση», ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιεχόμενο θα είναι ανάλογο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, είπε ότι με την ενημέρωση της τ/κ πλευράς για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος επιδεικνύει καλή διάθεση, κάνοντας παράλληλα έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ ενημέρωσης και συνδιαχείρισης.

Στην επιστολή της 22ας Ιουλίου, που κοινοποιήθηκε επίσης στην ΕΕ και στον κατοχικό ηγέτη, σε απάντηση της πρότασης Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το ζήτημα. Σημείωνε συναφώς ότι μαζί με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Εξάλλου, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τους όρους αναφοράς, λέγοντας ότι οι συγκλίσεις που οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα περιλαμβάνουν και τις συμφωνίες για το φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων για καταμερισμό των εσόδων των Τ/κ αλλά και για αποδοχή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι συγκλίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον χάρτη που κατατέθηκε στη Γενεύη, σύμφωνα με τον οποίο η Αμμόχωστος τίθεται υπό ε/κ διοίκηση.

Η πρόταση του Προέδρου για το περιεχόμενο των όρων αναφοράς δεν φαίνεται να βρίσκει αντίρρηση από την τ/κ πλευρά και αναμένουμε να κατοχυρωθεί ενώπιον τρίτων, κατά την επόμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζειν Χολ Λουτ, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Oδοιπορικό στην μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού: Η μεγάλη εκδήλωση [photos, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: