Νέο σχέδιο ανάπτυξης του “Αφροδίτη” μέσα στην εβδομάδα δήλωσε ο Λακκοτρύπης

File Photo: Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ/ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Εντός της εβδομάδας αναμένεται από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek η κατάθεση νέου σχέδιου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με αντιπροσωπεία της εταιρείας Shell ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί από την κοινοπραξία το πρώτο φυσικό αέριο από το κοίτασμα αναμένεται το 2025, ενώ η πρόθεση είναι να γίνει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Στις δηλώσεις του σε σχέση με την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της εταιρεία Shell, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το χαρτοφυλάκιο της περιοχής έχει περάσει πολύ πρόσφατα στα χέρια του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρείας, Βέντερ Ντε Λα Ρέι «και έτσι σήμερα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συναντήσει τον Πρόεδρο και να συζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις, τόσο στην περιοχή, αλλά και βεβαίως σε ό,τι αφορά τη την Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, κάτι που αφορά την εταιρεία από δύο απόψεις, «και από την άποψη ότι συμμετέχει στην κοινοπραξία στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στο γεγονός ότι είναι συνδιαχειριστής του σταθμού υγροποίησης του σταθμού υγροποίησης του Ίτκου, στον οποίο προορίζεται το φυσικό αέριο».

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς το πως μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος», σημείωσε.

Σε ερώτηση πως μπορεί να γίνει αυτό απάντησε ότι «αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης με την κοινοπραξία αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής».

Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να λάβουμε την νέα έκδοση του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί και αφού συμφωνηθεί, θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το αναθεωρημένο συμβόλαιο και αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προκλητικότατος ο Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο: Είμαστε ασταμάτητοι στη δράση μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: