Νέα πρόκληση της Άγκυρας για την κουρδική πολιτοφυλακή, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ

File Photo: Προσωπικό του Συριακού στρατού. EPA, SANA HANDOUT




Η Τουρκία ανανέωσε σήμερα την έκκλησή της προς τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν μια κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εμποδίσει μια επίθεση της Άγκυρας εναντίον της πολιτοφυλακής αυτής.

  • «Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαντήσουν θετικά στην έκκλησή μας να σταματήσουν τη συνεργασία τους» με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση κούρδων μαχητών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», η οποία απειλεί την εθνική ασφάλειά της, όμως οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, υποστήριξαν αυτούς τους Κούρδους μαχητές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

  • Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έγιναν ενώ Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομιλούσαν την ίδια στιγμή στην Άγκυρα για την ενδεχόμενη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία με στόχο να απομακρυνθούν ορισμένες θέσεις των YPG από τα τουρκικά σύνορα.

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα πως, αν οι αμερικανικές προτάσεις δεν είναι «ικανοποιητικές», θα εξαπολύσει επιχείρηση στη Συρία για να δημιουργήσει μονομερώς αυτή τη «ζώνη ασφαλείας».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των θέσεων των YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αποστολή στρατιωτικών οχημάτων και μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε τουρκικές τοποθεσίες κοντά στα συριακά σύνορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Απαράδεκτη η μονομερής επίθεση των Τούρκων εναντίον των Κούρδων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: