Nαρκοπέδιο έστρωσε στη Λουτ το κατοχικό καθεστώς:Τορπιλίζουν τις προσπάθειες ΟΗΕ

File Photo: Η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, Λευκωσία 23 Ιουλίου 2018. ΚΥΠΕ,ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο είχε προς στιγμή δημιουργήσει ελπίδες ότι θα καταφέρει να πετύχει κινητικότητα στο Κυπριακό και να ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις. Οι υφιστάμενες θέσεις των δύο πλευρών ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σ’ όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το σόου Οζερσάι δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ τoυ Φιλελεύθερου .

  • Γι’ αυτό και οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων έρχονται να ναρκοθετήσουν μια νέα προσπάθεια από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Η κίνηση Οζερσάι, η οποία κατά την παραδοχή των ίδιων των Τούρκων, γίνεται με την καθοδήγηση της Άγκυρας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο πώς θα κινηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Μουσταφά Ακιντζί. Γιατί με τα δεδομένα ως έχουν αυτή τη στιγμή ο πρώτος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι ο Μουσταφά Ακιντζί αφού με τα δεδομένα η αμφισβήτηση της διαπραγματευτικής του θέσης είναι εμφανής.

Οι κινήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο είναι ένα ζήτημα το οποίο η Λευκωσία θα θέσει στις προσεχείς συναντήσεις που θα έχουν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για κινήσεις που τινάζουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στον αέρα.

  • Σε πρώτη φάση οι ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο θα τεθούν αύριο ενώπιον της Τζέιν Χολ Λουτ. Επόμενο στάδιο θα είναι οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Η στόχευση στρέφεται προς την πλευρά των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίοι και θα ενημερωθούν για τα προβλήματα που προκαλούνται στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι το θέμα θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλήματα τα οποία είναι σε στεριά και θάλασσα: Το σόου Οζερσάι στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ κατέγραψε τρεις λόγους που η Λευκωσία θεωρεί ότι γίνονται οι συγκεκριμένες κινήσεις την Αμμόχωστο:

Πρώτον, η προσπάθεια παρεμπόδισης των όποιων εξελίξεων στο Κυπριακό εν μέσω της κινητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το προκλητικό σόου Οζερσάι στην Αμμόχωστο γίνεται δύο ημέρες πριν από την άφιξη της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.

Δεύτερον, οι προσωπικές φιλοδοξίες του Κουντρέτ Οζερσάι σε σχέση με τις «εκλογές» που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλη. Κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει αντίκρισμα στα κατεχόμενα.

Τρίτον, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και οι προσφυγές που έγιναν στο ΕΔΑΔ το τελευταίο διάστημα τείνουν να την καταστήσουν ως μη αποτελεσματικό μέσο. Είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο με στο σκοπό να αποδείξουν ότι δήθεν οι περιουσίες ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

philnews

Έκκληση Φωτίου στην Τουρκία για αγνοουμένους: Να ληφθούν επιτέλους οι απαραίτητες αποφάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: