Να τον χαίρονται τον Ερντογάν οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας: Το ρεσιτάλ με Πούτιν για τα Sukhoi

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζουν ένα Sukhoi Su-57, 5ης γενιάς στην έκθεση MAKS-2019 International Aviation and Space Salon στο Zhukovsky λίγο έξω από τη Μόσχα. Φωτογραφία: EPA, MAXIM SHIPENKOV




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Φαντάζομαι ότι θα ανατρίχιασαν οι Αμερικανοί στη θέα του αγαπημένου τους συμμάχου, του Ταγίπ Ερντογάν, να επιθεωρεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τα καινούργια οπλικά συστήματα που παρουσίασε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης η ρωσική κυβέρνηση έξω από τη Μόσχα.

Η σκηνή που σχολιάστηκε πολύ διαδραματίστηκε στην έκθεση MAKS-2019 International Aviation and Space Salon. Δείχνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Τουρκίας να εξετάζουν ένα Sukhoi Su-57, 5ης .

Ήταν ακόμα μία εξευτελιστική κίνηση προς τους Αμερικανούς από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος αγόρασε το σύστημα S-400, έχασε τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και τους Patriot, αλλά μέχρι στιγμής γλιτώνει τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που στοχεύει συγκεκριμένα τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. Και συμβαίνει αυτό επειδή ο πρόεδρος της αμερικανικής υπερδύναμης, Ντόναλντ Τραμπ, εντελώς …ανεξήγητα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους αμερικανικούς νόμους αποφάσισε και διέταξε ότι επειδή ευθύνεται δήθεν ο …Μπάρακ Ομπάμα, καλώς η Τουρκία αγόρασε τους S-400.

  • Βεβαίως δεν λέει την αλήθεια. Δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο κ. Ομπάμα για το γεγονός ότι η Τουρκία, αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα, πρόδωσε την Αμερική και ο Ερντογάν τον κ. Τραμπ. Και ο Αμερικανός πρόεδρος έπρεπε να γνωρίζει πριν εκστομίσει το ψέμα του, ότι και η δική του κυβέρνηση έθεσε τους ίδιους όρους στην Τουρκία για να της πουλήσει τους Patriot. Αρνήθηκε -ως όφειλε- να της χαρίσει την μυστική και απόρρητη αμερικανική τεχνολογία, και για το λόγο αυτό η κατοχική δύναμη κατέφυγε στον Πούτιν, τον πλήρωσε και πήρε τους S-400.

Ο κ. Τραμπ έχει το δικαίωμα αναστολής ή μη επιβολής κυρώσεων για ένα χρονικό διάστημα. Όμως, η πλειοψηφία στο Κογκρέσο πιστεύει ότι είναι υποχρεωμένος να επιβάλει τις κυρώσεις επειδή η αμερικανική νομοθεσία αυτό απαιτεί. Και επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ξεροκέφαλος και επιμένει ότι το λάθος του είναι και το …ορθό, ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη διαμάχη μεταξύ του Κογκρέσου και του στενού κύκλου των συνεργατών του κ. Τραμπ. Στην ουσία τους γλεντά και τους βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα. Καλά να τους κάνει τους συμμάχους μας τους Αμερικανούς. Τα θέλουν και τα παθαίνουν. Θα συμβούν και χειρότερα, όσο ενδυναμώνεται η στρατιωτική σχέση της Άγκυρας και της Μόσχας.

Η σκηνή, λοιπόν, στη ρωσική έκθεση παρουσίασης των νέων όπλων, όπως αποτυπώθηκε από τον φωτογράφο Maxim Shipenkov υποθέτω ότι ενόχλησε τους Αμερικανούς, οι οποίοι εσχάτως δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τουρκική στάση. Η αμερικανική κριτική στον κ. Ερντογάν είναι ένα καθημερινό, θα έλεγα, φαινόμενο και η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί …ξεθαρρεύουν και κάνουν δηλώσεις, που εμείς που καλύπτουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από μέσα και όχι από τα μοναστήρια καλογραιών, δεν περιμέναμε ότι θα τις διαβάσουμε ποτέ.

  • Η ανακοίνωση της 20ης Αυγούστου για τις προκλήσεις του τουρκικού Γιαβούζ στην Καρπασία, που ανησύχησε περιέργως και τη Ρωσία του «Ξανθού Γένους», είναι χαρακτηριστική του διπλωματικού παιγνιδιού που παίζεται στο παρασκήνιο. Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά…

Η δήλωση έχει ειδική αξία διότι με ισχυρό τρόπο αποδοκιμάζει την Τουρκία και αποδομεί την βασική της ψεύτικη και έωλη δικαιολογία για τη δήθεν συμφωνία μίας τουρκικής εταιρείας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων, που δεν αναγνωρίζει καμία χώρα στον κόσμο εκτός της κατοχικής δύναμης.

  • «Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το γεγονός ότι ανησύχησε η Μόσχα με την συγκεκριμένη αμερικανική ανακοίνωση έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία, εάν δεχθούμε αυτό που κυκλοφορεί ευρύτατα στα διπλωματικά γραφεία ότι η επιθετικότητα του κ. Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες πράξεις του στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Νήσου καθοδηγούνται από τη Μόσχα. Ως γνωστό, επειδή η Ρωσία έχασε από τους Αμερικανούς στα Βαλκάνια, ο ψυχρός πόλεμος μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο. Λόγω πολλών παραγόντων η Μόσχα, δεν μπορούσε να δημιουργήσει ένταση από μόνη της. Και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το «συμβόλαιο», καθώς έτσι εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα.

  • Είμαι από αυτούς που πίστευαν ότι η υπόθεση των μαχητικών F-35 μπορούσε να κερδηθεί. Και κερδήθηκε.

Όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι Αμερικανοί μέχρι τον Μάρτιο του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την οριστική εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Αμερικανικές εταιρείες ήδη άρπαξαν τα συμβόλαια από τις τουρκικές και η τουρκική βιομηχανία δέχθηκε ένα ισχυρότατο κτύπημα. Έχασε, εκτός των αμερικανικών μαχητικών, και πολλά δισεκατομμύρια.

  • Επίσης, είμαι από αυτούς που ελπίζουν ακόμα ότι ο αμετροεπής και απερίσκεπτος πρόεδρος Τραμπ, θα αναγκαστεί στο τέλος να επιβάλει και κυρώσεις στην Τουρκία.

Διαφορετικά θα μιλούμε για ένα απίστευτο διπλωματικό σκάνδαλο, που όμοιο του δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Τα προσωπικά συμφέροντα υπερισχύουν των εθνικών. Όλες οι άλλες δικαιολογίες είναι για τα σκουπίδια.

Η μάχη είναι πολυμέτωπη και δίνεται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Όσοι κατηγορούν και βάλλουν εναντίον της Ομογένειας για τη συνέχιση της προσπάθειας επιβολής των κυρώσεων, εξυπηρετούν την Τουρκία και εργάζονται για τη Ρωσία, η οποία παραχώρησε τους S-400 στην κατοχική δύναμη χωρίς να επιβάλει ούτε ένα όρο που να αφορά την προστασία της Ελλάδας και της Κύπρου. Όσοι κρίνουν τους ομογενείς μας βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή. Κέρδισαν πολλές μάχες. Είναι έτοιμοι και για άλλες. Οι κατήγοροί τους είναι για λύπηση…

  • Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Η Ρωσία πρόσφερε το καλύτερο πολεμικό σύστημα της στην Τουρκία και η Αμερική ακύρωσε το καλύτερο δικό της, τα F-35. Άρα, το ορθόδοξο «ξανθό γένος» κατάφερε ισχυρότατο πισώπλατο κτύπημα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει και τα ρωσικά μαχητικά. Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να τους κοιτούν αμήχανα να καταστρέφουν τη Δυτική Συμμαχία;

Οι Αμερικανοί, σε τούτη τη φάση, φέρθηκαν καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Και με την ακύρωση της αγοράς των F-35, αλλά και με την ανακοίνωση για το Γιαβούζ και την κατεχόμενη Καρπασία. Όμως -και το γνωρίζουν- αδυνατούμε να ξεχάσουμε ότι ο Χένρι Κίσιγκερ σταύρωσε την Κύπρο και την Ελλάδα με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το έγκλημα φέρει αμερικανική σφραγίδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Συρία μπορεί να πάρει ξανά φωτιά: Ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν, οι συνέπειες για Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: