Μόνοι οι Κούρδοι απέναντι στους Τούρκους: Τι θα πράξει ο Τραμπ αν ο Ταγίπ επιτεθεί στους YPG;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφωνεί ομιλία στον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο. Official White House Photo by Shealah Craighead




Εάν η Τουρκία αρνηθεί την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες του Κογκρέσου, να παρέμβει για την προστασία των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, αναφέρει η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ σε δημοσίευμα των δημοσιογράφων Karen DeYoung, Souad Mekhennet και Louisa Loveluck.

Το γεγονός αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό και απαράδεκτο, και αντιτίθεται στις δηλώσεις τόσο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από πηγές του Κογκρέσου, η μοναδική άμυνα του κ. Τραμπ αυτή τη στιγμή είναι η απειλή καταθλιπτικών κυρώσεων, που πολλοί πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την Τουρκία να υποχωρήσει.

Ως γνωστό, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού, ή YPG, όπως είναι γνωστές στην κουρδική συντομογραφία, κυριαρχούν στον στρατό που έχουν οργανώσει οι Αμερικανοί και αποτελείται από 60.000 άνδρες και γυναίκες. Πρόκειται για τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», που εξόπλισαν, εκπαίδευσαν και διοικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν στόχο την απόλυτη εξόντωση των τζιχανιστών του του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του κ. Τράμπ ξεκίνησε μια προσπάθεια τις τελευταίες ώρες για να σταματήσει την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα να έχουν στρατοπεδεύσει  κοντά στα σύνορα, μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του αμερικανικού Πενταγώνου σχεδιάζει να παρουσιάσει σήμερα αυτό που Αμερικανικοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως τελική προσφορά για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Άγκυρα.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την κορύφωση μιας μακροχρόνιας διένεξης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας που ηγήθηκαν στον πόλεμο επί του εδάφους εναντίον του ΙΚ (ISIS). Οι Τούρκοι θεωρούν «τρομοκράτες» τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι όμως είναι σύμμαχοι της Αμερικής. Οι νίκες των Κούρδων εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών τους έχουν χαρίσει σημαντικό έδαφος στη Συρία, που βρίσκεται υπό την κυριαρχία τους.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, τυχόν αποτυχία της σημερινής προσπάθειας των Η.Π.Α. να συμφωνήσει με τους Τούρκους, θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή σε μία βαθιά αναταραχή και να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για εξόντωση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και του στόχου του Προέδρου Trump να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία.

Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει μια κοινή αμερικανική και τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για να εξασφαλίσει μια ζώνη νότια των συνόρων της Συρίας και της Τουρκίας που θα έχει πλάτος περίπου 9 μίλια και μήκος 87 μίλια και από την οποία θα αποσυρθούν οι Κούρδοι μαχητές.

Οι στρατιωτικοί των Η.Π.Α. και των Τούρκων θα καταστρέψουν τις κουρδικές οχυρώσεις και στη συνέχεια θα περιπολούν από κοινού την περιοχή, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα που εκτείνεται μεταξύ του ποταμού Ευφράτη και του Ιράκ. Τα άλλα δύο τρίτα θα εκκαθαριστούν αργότερα.

Η Τουρκία έχει ήδη απορρίψει αυτές τις παραμέτρους, επιμένοντας σε μια “ασφαλή ζώνη” τουλάχιστον 20 μίλια σε βάθος και εκφράζοντας την προτίμησή της να την ελέγξει μόνη της. Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει περιοχές που θα επέτρεπαν την ασφαλή επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί με εισβολή. Αλλά αυτή τη φορά, η απειλή είναι πραγματική και επικείμενη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, Κούρδους, Τούρκους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ (ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ): WASHINGTON POST

Απαράδεκτη η μονομερής επίθεση των Τούρκων εναντίον των Κούρδων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: