Μην αναμειγνύεστε στο Χονγκ Κονγκ απαίτησε η Κίνα από την κυβέρνηση του Καναδά

File Photo: Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ. EPA, ROMAN PILIPEY




Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά αξίωσε χθες βράδυ από την καναδική κυβέρνηση να «πάψει άμεσα να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης της καναδικής διπλωματίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδηλώσεις στην πόλη, άλλοτε βρετανική αποικία.

«Προτρέπουμε για μια ακόμη φορά την καναδική πλευρά να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να πάψει άμεσα να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, την παραμονή της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη.

«Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (…) είναι κατοχυρωμένες από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους και διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού», αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου των Φρίλαντ και Μογκερίνι.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες διαρκούν δέκα και πλέον εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, έχουν «εκφυλιστεί» και χαρακτηρίζονται από «ακραία βία», αντέτεινε η πρεσβεία της Κίνας στην Οτάβα, υπογραμμίζοντας πως «ουδεμία κυβέρνηση με συναίσθηση των ευθυνών της δεν θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά στην κατάσταση στην πόλη.

Στο Χονγκ Κονγκ ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, σύμφωνα με το καναδικό ΥΠΕΞ.

Η σύλληψη στις αρχές του Δεκεμβρίου από τις καναδικές αρχές κατόπιν αιτήματος της δικαιοσύνης των ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, προκάλεσε μείζονα διπλωματική κρίση χωρίς προηγούμενο στη σχέση Οτάβας-Πεκίνου.

Έκτοτε οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν έναν καναδό πρώην διπλωμάτη, τον Μάικλ Κόβριγκ, κι έναν συμπατριώτη του σύμβουλο, τον Μάικλ Σπέιβορ, σε βάρος των οποίων λένε ότι υπάρχουν κατηγορίες για κατασκοπεία, ενώ καταδίκασε σε θάνατο άλλους δύο Καναδούς, που κρίθηκαν ένοχοι στις δίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών.

Η καναδική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αυθαίρετες» τις συλλήψεις των Κόβριγκ και Σπέιβορ κι απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι εδώ και μήνες — μάταια.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τουριστική “ατραξιόν” μετατρέπεται η Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: