Μηχανική βλάβη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το ελικόπτερο: Ζήτησαν σήμανση για τα καλώδια

File Photo: Μηχανική βλάβη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο. Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ




Τα ακριβή αίτια της μοιραίας πτώσης αναμένεται να φέρει στο «φως» το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.

Και εν συνεχεία τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Είχαν ζητήσει σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ

Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφο της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.

Το χρονικό του δυστυχήματος σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΥΠΑ έχει ως εξής «το ελικόπτερο τύπου Αgusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων».

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του ελικοπτέρου

Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο ελικόπτερο καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, καταγράφουν βίντεο ντοκουμέντα.

Στο πρώτο βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ καταγράφεται η απογείωση του ελικοπτέρου στο ελικοδρόμιο που δεν έχει άδεια στην περιοχή του Γαλατά και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα φαίνεται μαύρος καπνός πίσω από το δέντρο και ακολούθως η πτώση του.

Όπως όλα δείχνουν το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και στη συνέχεια κατέληξε στη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι «έπεσε σαν φλεγόμενη μπάλα» στο νερό.

Βίντεο-ντοκουμέντο της μοιραίας πτώσης του ελικοπτέρου με τους 3 νεκρούς, είχε δημοσιεύσει χθες βράδυ και ο ΑΝΤ1. Στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί από τον Πόρο, φαίνεται το ελικόπτερο να χτυπάει στα καλώδια της ΔΕΗ, να σημειώνεται έκρηξη και ένα δευτερόλεπτο αργότερα να πέφτει στο νερό.

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στον Πόρο

Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού της Σφαιρίας και κατά μήκος της προβλήτας του Πόρου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές υποδομές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, τα 6 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη Μέσης Τάσης και άλλα 2 Χαμηλής Τάσης, που μεταφέρθηκαν στο νησί, έχουν τεθεί σε λειτουργία και θα καλύψουν σταδιακά ένα πολύ σημαντικό μέρος των φορτίων όλου του νησιού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί το νησί από τον Γαλατά.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Συγκλονίζουν τα λόγια της κόρης του πιλότου: Ποιοι είναι οι 3 νεκροί που ανασύρθηκαν από το μοιραίο ελικόπτερο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: