Μετωπική σύγκρουση Κίνας με ΗΠΑ για εμπόριο, νόμισμα, πυραύλους και Χονγκ Κονγκ

Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας στην φετινή έκθεση Expo που διοργανώθηκε στο Πεκίνο τον Ιούνιο. Φωτογραφία: EPA/WU HONG




Όξυνση που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σημειώνεται με ραγδαίο τρόπο στις σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντιπαράθεση αφορά σε τρία μέτωπα: Πρωτίστως στο νομισματικό και τον εμπορικό πόλεμο και στην εκφρασμένη πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ με τις μαζικές διαμαρτυρίες κατοίκων για τις οποίες οι Κινέζοι προειδοποιούν να μην αναμιχθούν.

Σε σχέση με τη νομισματική κρίση και τον εμπορικό πόλεμο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με απόφασή του απέδωσε στην Κίνα τον χαρακτηρισμό χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της.

Με αφορμή αυτό η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) εξέδωσε ανακοίνωση με τον οποία εκφράζει τη λύπη της.

Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την Κίνα δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια για μια χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της», τα οποία έχει καθορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε τις ΗΠΑ να «υπαναχωρήσουν πριν να είναι πολύ αργά» και να επιστρέψουν σε μια «ορθολογική και δίκαιη πορεία».

«Η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές διαμάχες και δεν πρόκειται να το κάνει», ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Αυστηρή προειδοποίηση για τους πυραύλους

Παράλληλα, η Κίνα προειδοποίησε επισήμως τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προτρέποντας ταυτόχρονα τις χώρες της περιοχής, ιδίως την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, να επιδείξουν «σύνεση».

«Η Κίνα δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα ανταπόδοσης εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους επιφανείας μέσου βεληνεκούς σε αυτή την περιοχή του κόσμου, στο κατώφλι της», τόνισε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φου Κονγκ, επιμένοντας πως σε αυτή την περίπτωση «τα πάντα θα είναι στο τραπέζι».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θέλει να αναπτυχθούν «το συντομότερο δυνατόν» στην Ασία νέα συμβατικά όπλα μέσου βεληνεκούς, αφού οι ΗΠΑ απαλλάχθηκαν πλέον από τη συνθήκη INF.

Δεν διευκρίνισε πού έχουν πρόθεση να αναπτύξουν τέτοια όπλα οι ΗΠΑ, πάντως κατά την περιοδεία του στην περιοχή επισκέφθηκε την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, τη Μογγολία και τη Νότια Κορέα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Φου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το Πεκίνο.

«Προτρέπουμε τις γειτονικές χώρες να επιδείξουν σύνεση και να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στο έδαφός τους, διότι αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της εθνικής τους ασφάλειας», διεμήνυσε πάντως.

Τοποθετούμενη για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπ.Εξ. είπε ότι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναπτύξει τέτοιου είδους όπλα το Πεκίνο θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε κινήσεις οι οποίες θα κλιμακώσουν τις πολιτικές εντάσεις.

Οξεία προειδοποίηση και για το Χονγκ Κονγκ

Οξύτερη ήταν η αντίδραση για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. «Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πεκίνου τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της.

«Μην υποτιμήσετε ποτέ την αυστηρή αποφασιστικότητα και την τεράστια δύναμη της κεντρικής κυβέρνησης», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Γκουάνγκ, την επομένη γενικής απεργίας και νέας διαδήλωσης που έληξε με επεισόδια βίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (σ.σ.: οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) είναι μια ισχυρή δύναμη και θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της Κίνας, πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν επίσης “όλους τους εγκληματίες: ποτέ μην κρίνετε λάθος την κατάσταση και εκλάβετε εσφαλμένα την αυτοσυγκράτησή μας ως αδυναμία και υπογράμμισαν ότι “οι βίαιοι εγκληματίες” που ωθούν την πόλη σε μια “επικίνδυνη άβυσσο” θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

“Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σαφές σε κάθε μικρή ομάδα βίαιων και αδίστακτων εγκληματιών και στις αποκρουστικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτούς: αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν”, επανέλαβε ο Γιανγκ για να συμπληρώσει: “Η τιμωρία τους είναι θέμα χρόνου”.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα και αυτή θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την κινεζική εθνική κυριαρχία, πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος, αντιδρώντας σε σχόλια που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, και σημείωσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να συνεργούν με τους αυτονομιστές στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε εξάλλου την υποστήριξη των κινεζικών αρχών στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ όσον αφορά την καταστολή των διαδηλώσεων και τόνισε ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εκεί.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν η πιο σθεναρή που έχει διατυπώσει το Πεκίνο από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Ιουνίου, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε να επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και αυξάνεται η βία σε αυτές, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν τον οριστικό ενταφιασμό αυτού του νομοσχεδίου και την αποχώρηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, την οποία υποστηρίζει το Πεκίνο.

Χθες συνολικά 148 άνθρωποι συνελήφθησαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αμαυρώθηκαν από νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ριζοσπαστικές ομάδες και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές και μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / dpa / Xinhua

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: