Μεγαλύτερη προθεσμία στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τα “κόκκινα δάνεια” δίνει η ΕΚΤ

File photo. Σύμφωνα με τον Moody’s, το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες. Φωτογραφία Pixabay.com




Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν περισσότερο χρόνο να σχηματίζουν προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέδωσε στην πίεση των Βρυξελλών να χαλαρώσει τους σχετικούς κανόνες της. Οι τράπεζες θα έχουν τώρα προθεσμία τριών ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για μη εξασφαλισμένα «κόκκινα» δάνεια, εννέα ετών αν αυτά έχουν ακίνητο ως ενέχυρο και επτά ετών για άλλες μορφές ενεχύρων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, που ευθυγραμμίζεται με το χρονικό πλαίσιο του κανονισμού που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

Η κίνηση του νέου επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, τερματίζει τη διετή διαφωνία της Φρανκφούρτης με τις Βρυξέλλες. Το προηγούμενο, πιο αυστηρό, χρονικό πλαίσιο της ΕΚΤ είχε οδηγήσει στην οργισμένη αντίδραση τραπεζών και ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα από την Ιταλία.

Ωστόσο, οι επόπτες της ΕΚΤ διατήρησαν το δικαίωμα να θέτουν διαφορετικούς στόχους, «αν οι συγκεκριμένες περιστάσεις πράγματι το επιβάλλουν». Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Ωστόσο, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων σε σχέση με το σύνολό τους είναι ακόμη 41,4% στην Ελλάδα, 21,3% στην Κύπρο, 11,5% στην Πορτογαλία και 8,4% στην Ιταλία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: