Μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια: “Μάχη” με τις φλόγες, αγωνία για τους ανέμους [photo gallery, video]

File Photo: Ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιά κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, την Τέταρτη 14 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σε τέσσερα μέτωπα συνεχίζει να μαίνεται το πρωί της Τετάρτης η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να εστιάζουν στα δυτικά του νησιού, προς το πάρκο Λόρκα.

Οι ομάδες πυρόσβεσης στην Εύβοια έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν όπου η μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει δάσος Natura, το οποίο είναι καταφύγιο άγριας ζωής, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει την εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνια.

To μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.


Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια,στο πέρασμα της έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, και συνεχίζει να καίει. Η φωτιά δεν έκαψε σπίτια, αλλά έφτασε λόγω των ισχυρών ανέμων στις αυλές των σπιτιών κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και στο Κοντοδεσπότι ωστόσο ακόμη δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα, ένα στο Κοντοδεσπίτι και τρία κοντά στο μοναστήρι Παναγία Θεολόγος, το πρώτο που εκκενώθηκε χθες.

Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Με τον πλέον τραγικό τρόπο μιλούν για τρομακτική οικολογική καταστροφή ωστόσο όμως η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

Αναζωπύρωση σε περιοχή όπου πέρασε η πυρκαγιά. Photo Hellas Journal

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι σημαντική εξασθένιση των ανέμων αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνδράμει στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus (“Κοπέρνικος”) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Πρόβλημα με την έλευση των δύο Canadair από την Κροατία
Μπορεί τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πυροσβεστικής να βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης στην Ελλάδα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δύο κροατικά. Έτσι, η Ελλάδα διατύπωσε νέο αίτημα για παροχή συνδρομής στην Ισπανία, που απάντησε θετικά

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.


Προσαγωγή ενός υπόπτου
Στην προσαγωγή ενός 64χρονου άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές το βράδυ της Τρίτης, για τη φωτιά στην Εύβοια.

Ο 64χρονος είναι κάτοικος της περιοχής, ωστόσο μετά την ανάκρισή του τόσο από άνδρες της Αστυνομίας όσο και από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής αφέθηκε ελεύθερος, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Δηλώσεις Μπακογιάννη-Σπανού

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκλιδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τονίζει επίσης ότι δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΚΥΠΕ-ΕΘΝΟΣ

Ολονυχτία ‘’μάχη’’ με τις φλόγες στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν 4 χωριά, 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο, βοήθεια από την Ευρώπη [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: