Με στόχο την αποτροπή “άτακτου Brexit” Λονδίνο και Βρυξέλλες σε νέο διάλογο

File Photo: Φωτογραφία Pixabay.com




Προετοιμασμένη για κάθε έκβαση σε σχέση με το Brexit αλλά και έτοιμη για νέες συνομιλίες τις ερχόμενες εβδομάδες με την Βρετανία, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει την επιθυμία του πρωθυπουργού Τζόνσον να συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ και να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία.

«Η Κομισιόν παραμένει πράγματι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πραγματοποιήσει συνομιλίες και να αποσαφηνίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο και πρόθυμο» να συνάψει μια συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ εάν οι Βρυξέλλες διαπραγματευθούν εκ νέου μια συμφωνία, αρνούμενος ότι ένα άτακτο Brexit είναι το κεντρικό σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Ένα σενάριο χωρίς συμφωνία δεν είναι η επιλογή που προτιμούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που συνήφθη είναι «η καλύτερη δυνατή» και δεν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επανήλθε επιβεβαιώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες… Θα εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με την μέγιστη ενεργητικότητά της και με πνεύμα φιλίας, ελπίζουμε η ΕΕ να ξανασκεφτεί την μέχρι σήμερα άρνησή της για την πραγματοποίηση αλλαγών στην συμφωνία αποχώρησης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: