Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (3Δ), συνομιλεί με ομόλογό του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας, που διεξήχθη χθες και σήμερα, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας η οποία ασκεί από 1ης Ιουλίου 2019 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR
Στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η οποία ασκεί από 1ης Ιουλίου 2019 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., έλαβε μέρος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου εργασίας, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέες Τεχνολογίες στην Άμυνα», ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για την προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε μία εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ υπέβαλε προτάσεις για τη συνεργασία των κρατών μελών σε δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης στην άμυνα.

Όσον αφορά στις σημερινές εργασίες συζητήθηκαν η πρωτοβουλία για «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ένωσης (Coordinated Maritime Presences Concept), η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, καθώς και τα ζητήματα της διασύνδεσης της «Κλιματικής Αλλαγής με την Άμυνα».

Στις παρεμβάσεις του για το θέμα της πρωτοβουλίας «Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας» της Ένωσης ο ΥΠΕΘΑ υπογράμμισε ότι τα ζητήματα για τη Θαλάσσια Ασφάλεια είναι υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η πολιτική της Ε.Ε. για τη θαλάσσια ασφάλεια υιοθετήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας το 2014.

  • Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι στην επιλογή των περιοχών που θα αναπτυχθεί μελλοντικά η πρωτοβουλία, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής της εφαρμογής, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το κριτήριο της εγγύτητας με την Ε.Ε., όπως είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι συνεργασίες που θα αναπτύσσει η εν λόγω πρωτοβουλία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, προϋποθέτει τον εκ μέρους τους σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου, καθώς επίσης με συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφαλείας στη περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσο αφορά στη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ένωσης.

  • Σχετικά με το κλίμα και την άμυνα (Climate and Defence) ο υπουργός αναγνώρισε τις ολοένα αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και την ανάγκη όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιήσουν δράσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακος στις στρατιωτικές δομές, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο κοινό γεύμα εργασίας με συμμετοχή ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ των κρατών μελών που ακολούθησε, αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων υβριδικών απειλών και κυβερνοάμυνας.

  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία που έχουν η Ρήτρα Αλληλεγγύης και η Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής και στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Επισήμανε μάλιστα ότι ένα από τα πέντε προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στα οποία είναι επικεφαλής η χώρα μας, αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών μελών σε θέματα κυβερνοάμυνας και αντίδρασης σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ φιλοδοξεί να αυξήσει τις ικανότητες (εθνικές και ευρωπαϊκές) έγκαιρου εντοπισμού κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του, της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly), της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ (Krasimir Karakachanov), της Κροατίας Νταμίρ Κραστίσεβιτς (Damir Krsticevic), της Ρουμανίας Γκαμπριέλ – Βενιαμίν Λες (Gabriel – Beniamin Les) και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κ. Χόρχε Ντομέκ (Jorge Domecq) με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικής συνεργασίας.

Η Τουρκία ψάχνει το Ελληνικό υποβρύχιο «214» που τους χαλάει την μαγιά στην Αν. Μεσόγειο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal