Με δυσκολίες η έρευνα για τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

File Photo: Μετ’ εμποδίων η έρευνα για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Φωτογραφία Φιλελεύθερος.




Δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, υποχρεώθηκε να αποστείλει προ ημερών ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταγγέλλοντας και πάλι τη διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ ότι αρνείται να παραδώσει στοιχεία που της ζητήθηκαν σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) στον πρώην Συνεργατισμό, με σκοπό να διερευνηθούν τυχόν ευνοϊκές αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων.

Γεγονός που εγείρει, αν μη τι άλλο, εύλογα ερωτήματα καθώς πριν δυο περίπου μήνες, ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του άναψε το πράσινο φως στους ιθύνοντες της ΚΕΔΙΠΕΣ για την παραχώρηση όλων των στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή, ακόμη και αυτών που αρνούνται σήμερα να παραδώσουν και αφορούν στα δάνεια των ΠΕΠ που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα ως εξυπηρετούμενα.

Ειδικότερα, μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη του «Φ» στις 17/7/2019 ότι η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώην Συνεργατισμού, καθυστερεί αδικαιολόγητα να παραδώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία παρά τη θετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, οι κατάλογοι με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ διαβιβάστηκαν στις 22/7/2019 στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονταν τα δάνεια των ΠΕΠ που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα ως εξυπηρετούμενα.

Ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε τους συγκεκριμένους λογαριασμούς δανείων προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα δάνεια πριν καταστούν εξυπηρετούμενα και μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα αναδιαρθρώθηκαν χαριστικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό γίνεται αναφορά σε διαγραφές δανείων ΠΕΠ που αγγίζουν τα €10 εκατ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε στις 25/7/2019 δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγέλλοντας και πάλι την άρνηση της ΚΕΔΙΠΕΣ να παραχωρήσει τα εν λόγω στοιχεία. Επί τούτου, αναμένεται η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είχε την εξουσία να ερευνήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΠΕΠ ενόσω υφίστατο ως τραπεζικό ίδρυμα ο Συνεργατισμός. Και αυτό με βάση νομοθεσία που ψήφισε, το 2016, η Βουλή κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα, με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με τη διαφωνία μόνο των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Αδάμου Αδάμου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, μήνες μετά το λουκέτο του Συνεργατισμού, παρεμβάλλονται εμπόδια στην έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, γεγονός που στους καχύποπτους, τουλάχιστον, δημιουργεί υποψίες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Το 41,7% της επιφάνειας της ΕΕ καλύπτεται από δάση: 39,7% στην Κύπρο και 44,5% στην Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: