Μαζικές απογειώσεις Ελληνικών Μαχητικών για την αναχαίτιση των Τουρκικών προκλήσεων

Μαχητικό F-16 στην πίστα έτοιμο για απογείωση. Φωτογραφία , ΓΕΑ




Με δεκατέσσερα Τουρκικά μαχητικά ξεκίνησε το μπαράζ των προκλήσεων στο Αιγαίο, ενώ ανάλογος ήταν ο αριθμός των αεροσκαφών που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια επιφυλακής και τις Πτέρυγες Μάχης ανά την επικράτεια.

Οι Ελληνικές απαντήσεις, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ήταν μαζική και ταυτόχρονη από πολλές Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών. Η 340 Μοίρα απογειώθηκε από την 115 Πτέρυγα Μάχης, η 343 ήταν readiness, όπως και η 347 Μοίρα Περσέας από τη Λήμνο. Η 341 από την 111 Πτέρυγα Μάχης και τα φαντάσματα της 337 από την Λάρισα.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα Τουρκικά F-16 στις 16:49 εισερχόμενα στο FIR Αθηνών, το ένα από τα δυο έκανε υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 29.000 πόδια.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 17:04 το ζεύγος των μαχητικών προχώρησε σε δεύτερη πρόκληση με υπέρπτηση στο Φαρμακονήσι στα 21.000 πόδια κι αμέσως μετά η τρίτη φορά που πέρασαν πάνω από κατοικημένο νησί του Αν. Αιγαίου ήταν ξανά στο Αγαθονήσι σε ύψος 24.000 ποδών.

Οι παραβιάσεις έφτασαν τις 70, 45 από τα Τουρκικά F-16, 25 από τα δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη και υπήρξαν 2 αερομαχίες.

Το επίκεντρο των παραβιάσεων και των προκλήσεων ήταν το κεντρικό και Βόρειο ανατολικό Αιγαίο απ’ όπου οι Τούρκοι πιλότοι έμπαιναν και έβγαιναν από το FIR Αθηνών καθώς απέναντί τους είχαν τα Ελληνικά αεροσκάφη.

Πάντως πρέπει να πούμε ότι οι γείτονές μας έχουν αγνοήσει επιδεικτικά το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί και που Ελλάδα και Τουρκία θέλησαν ν’ αναθερμάνουν τον περασμένο Ιούνιο με τις συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αρκεί να δούμε τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δείχνουν ότι Ιούνιο και Ιούλιο οι παραβιάσεις έφτασαν τις 1681…

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 21η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 7 (7x2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 16

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 11

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 70 (45 από τα F16 και 25 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.


HELLAS JOURNAL

Υπερπτήσεις, τώρα, σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι: Κυνηγητό από ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: